За да сте насочили вниманието си към подобно заглавие, се предполага, че вече сте разбрали важността на това да се храните здравословно. Което е много похвално!
В следващите редове обаче ще ви покажем единствено какво се подразбира под здравословна вечеря, защото често именно неправилното хранене на вечеря води до натрупване на килограми и увеличаване риска от здравословни проблеми.
Може би най-важното правило, което трябва да спазвате, когато приготвяте вечерята си, е да сте наясно, че тя трябва да е най-нискокалоричното ви хранене за деня. Има спорове между диетолозите дали най-обилното хранене трябва да е закуската или обядът, но всички са на мнението, че най-малко количество храна трябва да се консумира за вечеря. Калориите ѝ трябва да са в границите между 450 и 625, което зависи много и от фактори като възраст, тегло, пол, здравословно състояние и т.н.
За да подкрепим горното твърдение, ще ви напомним, че обикновено след вечеря вие си лягате и тялото ви се отдава на покой. Това означава, че то няма да изразходва никаква енергия, докато спите. Тя просто не му е нужна. Калориите, които сте приели на вечеря, няма къде да бъдат изразходвани и се явяват основен фактор за затлъстяване, защото те ще се превърнат в мазнини. С обилната вечеря ще покачите и холестерола си, което от своя страна може да доведе до сърдечно-съдови проблеми, като инфаркти и инсулти.
Освен да е нискокалорична, вечерята трябва и да е бедна на мазнини, тя трябва да бъде консумирана и минимум 2 часа преди лягане (най-добре не по-късно от 20 часа). Каквото и да правите през това време, все ще успеете да превърнете калориите в енергия. Добра идея е да се разходите непосредствено, след като сте се нахранили.
Научете се и да не прекалявате със солта, което важи и за цялостния ви хранителен режим. Заменете я със свежи подправки.
Да погледнем все пак и кои храни са най-подходящи за здравословната ви вечеря.

На първо място в нея трябва да попадат всякакви пресни и сезонни зеленчуци. Пригответе си с тях салата или задушени зеленчуци на пара и ги поднесете като гарнитура. Основното ви ястие може да е риба и морски дарове, пуешко месо, заешко или пилешко, но без кожата. Бобовите култури също са подходящи храни за вечеря, освен ако нямате прекалено чувствителен стомах и биха нарушили качеството на съня ви.
Избягвайте да консумирате вечерно време сладки неща, газирани напитки, сладка царевица, плодове и картофи и не забравяйте, че приготвянето на всякакви храни чрез пържене или паниране по правило не са за предпочитане като вариант на термична обработка не само на вечеря.
Вижте също кои са здравословните заместители на захарта и опитайте непременно тези здравословни шейкове за закуска.
Коментари