Аспержите са много популярен зеленчук. Богати са на много различни витамини - витамин А, витамин С, витамин Е, както и на витамини от група В и на различни минерали. Имат много малко калории и почти не съдържат никаква сол.
На пазара може да намерите три вида – виолетови, бели и зелени. Аспержата е растение, което има луковица. Така нареченият „кралски зеленчук” има леко сладникав вкус. Когато са пресни, са много крехки и сочни.
Много популярни са в азиатската и френската кухня и са подходящи като гарнитура на различни видове меса. Напоследък все по-модерни стават и аспержените салати, които се приготвят от зеленчука в суровия му вариант.
Ако искате да запазите аспержите дълго време, най-добрият вариант е да ги консервирате. По този начин наистина ще успеете да запазите вкусовите им качества за дълго време и да ги ползвате, когато са ви необходими.
Консервирането на аспержи ще ви отнеме общо два дни. Ето и един вариант как точно да го направите:
Купете си около 3 кг аспержи. Сложете връхчетата на зеленчука в подсолена вода (около 2 литра) и ги попарете за не повече от половин час.
След това се отцеждат добре и се заливат със студена вода. Наредете ги в буркани и ги полейте с гореща вода. Затваряте бурканите и ги варите 30 минути, изваждате ги и ги оставяте да поизстинат. Повторете стерилизацията и на следващия ден. Вашите консервирани аспержи са готови.
Ако искате да бъдат свежи и пресни, трябва да знаете, че в хладилника могат да издържат до 4 дена, но трябва да бъдат натопени във вода. Друг вариант за съхраняване на аспержи е замразяването.
Ако решите да използвате този метод, сложете ги в найлонови пликове и ги замразете, без никаква предварителна подготовка или запарка.
По този начин зеленчукът може да издържи половин година, а вкусовите му качества, след като го размразите, са почти същите, както на пресните аспержи.
Научете също как се бланшират аспержи или разгледайте нашите рецепти с аспержи.
Коментари