Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Саликорния: ползи и приложения на морските аспержи

Саликорния: ползи и приложения на морските аспержи

Саликорния: ползи и приложения на морските аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva

Малко хора са чували, че има растение с латинско название Salicornia europaea, или разговорна европейска солянка. Това растение е годно за храна, а освен това и много полезно. Ето най-важното за него.

Описание на саликорния

Саликорнията расте покрай морските басейни и оттам идва нейният солен вкус, поради което не се добавя сол по време на приготвянето на тази храна. Растението има леко хрупкава текстура и нежен вкус и се приготвя и консумира подобно на аспержите - чрез сваряване или на пара, но и се запържва леко.

Затова е позната и като морски аспержи. Използването на това растение за овкусяване на морска храна е много популярно в британската кухня. Заради формата си, подобна на тръбичка, я наричат и морски боб.

Хранителни ползи на саликорнията

В морските аспержи няма почти никакви мазнини, поради което те са чудесна храна при диети. В същото време около 25 процента от състава им се състои от протеини, а останалото са въглехидрати, като голяма част са под формата на разтворими фибри.

Саликорнията е растение, богато на витамини и минерали. Може да се изброят витамините А, В1, В15, С и Д, както и минерали като калция, магнезия, калия, натрия и желязото. Само 22-24 калории се съдържат в 100 грама, с което саликорнията се нарежда сред ниско калоричните растения.

Богатото съдържание на фибри позволява при консумацията на саликорния да се засища бързо глада и да се потиска апетитът. Може да се използва като гарнитура към друга храна или самостоятелна следобедна закуска.

Здравословни ползи на саликорнията

Експертите по хранене и диетолозите препоръчват това растение не само заради полезния му състав и минималното количество калории в него, но и заради неговите здравословни ползи.

Силикорния, солянка, морски аспержи
Снимка: Yordanka Kovacheva

Морските аспержи са богати на антиоксиданти, най-доброто средство за борба със свободните радикали. Те имат противовъзпалителен ефект. Стимулират храносмилането и са добра опция при подуване на стомаха, газове. Подходяща храна при запек и други стомашни неразположения, защото подпомагат обработката на храната. Служи за детокс и стимулатор на имунната система.

Начини за консумация на саликорния

Това растение може да се консумира сурово, както и след термична обработка.

В суров вид е добавка към рибни салати или сушито, а ако се задуши на пара е подходящо за гарнитура за риба и морски дарове. Може да се подложи и на ферментация за по-дълго съхранение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest