Да нарежеш зеленчуците и просто да ги сложиш в олио да се запържват се оказва не толкова лесно, особено за начинаещи домакини.
Започват да се задават въпроси като колко да е мазнината, как да се нарежат зеленчуците и т.н.. Затова младите кулинари трябва да бъдат въведени в чудния свят на кулинарията и да усвоят най-съществените неща, а с течение на времето, дори ще се смеят на въпросите, които са си задавали в началото.
1. Намазняването на тавата става най-лесно с помощта на четчица, която предварително е намазана с олиото или масло. Постепенно ще започнете да правите това „на око”. След намазняване, ако приготвяте сладкиши, задължително набрашнете тавата.
2. Да набрашните тавата – необходима ви е лъжица брашно, слагате я във формата за кекс и я разнасяте по цялата тавичка. Остатъка от брашното се премахва.
3. За да стане сладкишът ви добре изпечен, е необходимо да го сложите в предварително загрята фурна и след като е готов и изключите фурната – оставете го на топло поне десетина минути.
4. Ако сте си направили блат за торта или пък кекс във форма, най-лесно ще му помогнете да излезе, ако предварително сте набрашнили тавичката или сте сложили домакинска хартия.
5. Ако ви се налага да постилате тесто – трябва постепенно да го издърпвате към страните на формата, като започнете от средата. За да ви бъде по-лесно може да намазните пръстите си - за предпочитане с краве масло, а не с олио, защото олиото „хлъзга” тестото и го връща обратно в средата.
![разбиване на белтъци](/files/lib/300x225/beltaci-na-snqg.webp)
6. Разбиване на яйца и захар до бяло – разбивате с вилица или с миксер, докато се получи бял крем, повечето от който е пяна.
7. Разбиване на белтъци – започнете бавно да разбивате белтъците и постепенно увеличете скоростта. Най-практично е да използвате миксер, тъй като разбиването на сняг отнема доста време и на ръка ще ви бъде трудно.
8. Домати можете да обелите най-лесно като ги залеете с вряла вода и веднага след това ги залеете със студена.
9. За да измиете гъби перфектно сложете ги в найлонов плик, добавете лъжица брашно, налейте вода и започнете да ги разбълниквате. След това изплакнете.
10. Ако ви се налага да запържвате месо, слагайте го в предварително загрято олио и го солете чак след като вече е запържено, за да не стане жилаво.
11. Когато белите картофи, поставяйте вече обелените в купа с вода, за да не покафеняват.
12. Винаги, когато приготвяте изделие от тесто, е добре да пресеете брашното поне два пъти, защото така навлиза въздух в него и печивата стават по-пухкави и бухват повече.
13. Когато печете пипер, опеченият слагайте в найлонова торбичка – така той се задушава и после се бели много лесно.
Коментари