Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правила за работа със сатър в кухнята

Правила за работа със сатър в кухнята

Правила за работа със сатър в кухнята

Широки, дебели остриета разграничават сатъра, използван в кухнята. Този тип нож се отличава със здравина и тегло, които го правят способен за бърза работата при рязането на костите, рязането на здрав хрущял и разделянето на ребрата от месото. Сатърите имат дебел край. По-тежките, по-лесно се използват и контролират.

Съществуват различни видове сатъри. Те трябва да се познават като възможности, за да се избегнат някои непредвидени моменти в кухнята.

- Сатърът за месо е голям нож с правоъгълно острие, който се използва за разделяне или сечене на месото и костите. Ножът се използва, за да реже с бързи, резки движения, без да се огъва режещата част. Много сатъри имат дупка в края, за да се окачват лесно на закачалка.

- Сатърът за омари е по-лек сатър и се използва предимно за разрязване на мидите и птиците. Този режещ инструмент има характерните особености на готварския нож.

- Китайският сатър не е точно готварски сатър и не трябва да се използва като такъв инструмент. Този тип нож е по-правилно да бъде наречен китайски готварски нож и всъщност е нож с общо предназначение, аналогичен на ножа на готвача или на японският сантоку. Объркването идва от факта, че китайският готварски нож е с правоъгълна форма и че някои от големите традиционни ножове от въглеродна стомана, са с по-тежки остриета. Тези са леки и остри и служат за рязане и накълцване на продукти. Непознаването на този нож може да доведе до нараняване при неподходящо използване.

Месо

След тази предварителна информация, може да се направи разбор на възможностите на сатъра в кухнята. Най-общо казано, това е малка домакинска брадва. Тези компактни режещи инструменти навлизат в домашната кухня от професионалните месари и готвачи. За да се работи безопасно с тях, е нужно да се обърне внимание на някои особености в конструкцията им.

- Първото е дали кухненският сатър е универсален инструмент или е предназначен само за използване в домашната кухня.

- Второто важно нещо е стоманата за такъв сатър да има оптимално съотношение на твърдост и устойчивост, за да се избегне крехко разрушаване при удари върху твърди повърхности, както и защита срещу корозия.

- Дръжката е много важен елемент от цялостната конструкция. Тя трябва да бъде удобна за хващане, да позволява избор на захвата в зависимост от конкретната работа, която ще се върши със сатъра.

Разяне на месо с нож

Основната цел на сатъра е да нарязва месо във всякакви количества. Такъв вид нож е просто богатство за тези, които не могат да си представят готвене без голям брой месни ястия.

Главата на сатъра има две интересни характеристики: почти плосък режещ ръб и баланс, изместен от дръжката. Благодарение на тези характеристики, сатърът е идеален за рязане на животински трупове на порции, отделяне на месо от кости и сухожилия, фино нарязване на месо за приготвяне на мляно месо.

Правилото за безопасна работа с този тип нож се състои в познаването на същността му като режещ инструмент в кухнята и използването му адекватно за дейностите, за които е предназначен. С правилно подбраният кухненски сатър ще може да оформяте пържоли, котлети и др.

Ако и вие си търсите верен помощник в рязането на месо, разгледайте тези кухненски ножове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest