Преди за почнете да белите зеленчуците, трябва първо да ги измиете. Така ще се отстрани мръсотията и бактериите по повърхността. Ако не го направите, те биха могли да влязат по повърхността на среза при подготовка.
За тънко обелване на плодове и зеленчуци белачките вършат по-добра работа, а не ножовете.
Моркови, картофи, аспержи, пащърнак са добър пример за зеленчуци, които е добре да се белят с белачка, тъй като не се хвърля много от ядливия продукт.
Повечето хранителни вещества се съдържат точно под кората. Няма да е добре да ги изхвърлите, като ги обелите дебело заедно с месестата част.
Белене на аспержи
Аспержите стават твърди към края на стръка и затова отчупете тази част с пръсти. След това с белачката обелете долната част внимателно и тънко. Можете да отстраните кората с нож за белене, като го държите под ъгъл от 20 градуса.
![Белене на зеленчуци](/files/lib/600x350/peeler1.webp)
Можете да ползвате нож за белене на плодове и зеленчуци с дебела кора или люспи като лук, портокал, грейпфрут. По големите като ананас и тиква се белят с по-голям нож.
Преди да пристъпите към беленето, отрежете горната и долната част, за да получите стабилна и равна повърхност. По този начин продуктът няма да мърда по дъската, докато работите.
Коментари