Направата на домашно захарно тесто е трудно задача, с която малцина се справят. В днешно време не се и налага. На пазара се предлага захарно тесто в различно цветове, различни разфасовки, на различни фирми и с различна цена.
При работата със захарното тесто съществуват тънкости и всеки който работи с него, трябва да ги знае. Познаването на тези тънкости ще направи работата ни по-лесна и приятна.
Ето и някои от тънкостите при работата със захарно тесто
Първо, трябва ви инструмент за разточване. За разточването на захарното тесто е хубаво да използвате специална полиетиленова точилка. При използването на тази точилка си спестявате залепването на тестото по нея и неговото разкъсване.
Второ - масата или плота, на който ще разточвате захарното тесто, трябва да е наръсено добре с пудра захар или нишесте. Така захарното тесто няма да залепва.
С този вид тесто трябва да се работи бързо, за да не изсъхне, втвърди и загуби еластичността си.
Ако искате да оцветите захарното тесто в друг цвят прибавяйте по малко от боята и месете до получаването да желания цвят. След като сте получили цвета, който ви е необходим, трябва да оставите тестото да стегне поне за няколко часа.
Тортите за специални поводи, преди да бъдат покрити със захарно тесто, трябва хубаво да се измажат с ганаш. Под фондана не трябва да остава въздух.
Когато разточваме захарното тесто, за да покриваме торта с него, е хубаво да разточим по-голямо количество, отколкото ни трябва. Така ще сме сигурни, че ще успеем да покрием тортата с фондан отвсякъде.
Фигурките от захарното тесто трябва да се изрязват с остри резци, за да не се получава разтягане на тестото.
Друга тънкост на работата със захарното тесто е неговото съхранение. Ако не се съхранява правилно, тестото става прекалено сухо. При изсъхване на захарното тесто, то започва да се напуква. Това прави работата с него трудна. При купуване на захарно тесто трябва да проверим дали опаковката е цяла.
Ако ни остане захарно тесто след работа с него, трябва да се опакова добре, за да може да го използваме отново. Останалото ни тесто трябва да увием със стреч фолио, така че да не остане въздух. Захарното тесто се съхранява на стайна температура.
Коментари