Тортите, украсени със захарно тесто, са много красиви и ефектни. Сами можете да си направите захарно тесто вкъщи и да оформяте от него украса за торти.
За да бъде захарното ви тесто еластично, направете го с помощта на бонбони маршмелоу – така ще ви бъде по-лесно да оформяте различни фигури от него.
Тъй като бонбоните маршмелоу често са двуцветни, за предпочитане е да изберете едноцветни или бял със светъл цвят. С помощта на хранителни бои можете да промените цвета на тестото.
За да бъде захарното тесто еластично, са необходими следните продукти: 100 грама маршмелоу, 1 чаша пудра захар, половин чаша нишесте, 1 супена лъжица прясно мляко или лимонов сок, 1 чаена лъжичка масло.
Пудрата захар и нишестето се пресяват, за да се махнат бучките. Бонбоните се разтопяват на водна баня и се разбъркват, докато не се получи лепкава течна маса. Докато бонбоните са разтопени, се добавя хранителна боя.
Към топлата смес се добавя по една супена лъжица смес от пудрата захар и нишестето. Когато разбъркването стане много трудно, се добавят няколко капки мляко или лимонов сок.
Когато сместа вече е доста гъста, тя се вади върху равна повърхност, която е поръсена със смес от пудра захар и нишесте. Ръцете се намазват с масло и се меси тесто, като постоянно се добавя от пудрата захар с нишестето.
Когато захарното тесто стане гладко и вече не залепва за ръцете, вече не трябва да се добавя пудра захар с нишесте. Получава се нещо като питка, която се слага в найлонов плик и се слага в хладилник.
Преди оформянето захарното тесто трябва да престои в хладилника половин час. В хладилника захарното тесто може да се съхранява месец и половина.
Ако се вади от хладилника след дълго съхранение, захарното тесто трябва да се затопли на стайна температура, като не се вади от плика.
За да украсите тортата със захарно тесто, трябва да разточите с точилка захарното тесто. Дебелината на захарното тесто трябва да е около 3 милиметра.
Захарното тесто се разточва върху повърхност, поръсена с пудра захар или нишесте. Много е удобно да се разточва захарно тесто между два найлона, намазани с олио.
Ако разточвате захарното тесто между два слоя найлон, можете да покриете цялата торта с пласт от това тесто. След като захарното тесто е разточено, трябва да се махне само горният найлон и да се пренесе цялото захарно тесто върху тортата с помощта на другия найлон.
Лесно можете да направите цветя от захарно тесто. Изрежете отделните листенца на всяко цветче, и докато тестото е еластично, ги огънете леко, за да имат по-красива форма. Съединете листенцата със средата и украсете тортата.
С помощта на захарното тесто можете да работите като с пластилин и да създавате различни видове сладки фигури, с които да украсявате тортите.
Коментари