Карначета - какво са те? Карначе е вид колбас, преставляващ тънка наденица, която често е навита на спирала. Може да се приготвя на скара и във фурна - нещо характерно за Балканската кухня. Произходът ѝ е от Румъния. Там се нарича carnat.
Всички обичаме да си хапваме онази мъжка баница, приготвена от навити карначета. Наскоро я направих, изпекох в еър фрайър.
Кои обаче са най-добрите гарнитури за карначета?
Естествено първото, което се сещаме и приготвяме към тях, са картофки, във всяка тяхна разновидност. Обичайно карначета гарнираме с пържени или запечени на фурна картофи.
В последно време вместо пържени картофите се приготвят картофи в еър фрайър.
Не е същият вкус, според мен, но пък е по-здравословен вариант. Белени картофи подправяме с малко сол, сух или пресен розмарин и олио. Печем в уреда до готовност и сервираме.
Картофи по селски също много подхождат за гарнитура към карначетата. Пресни картофи с тънка кожа измиваме добре, (аз ползвам специално за тази цел четка и гъба). Нарязваме на половина, след това на резени по дължина. Следват сол, чер, червен пипер, чубрица, олио и печем във фурната до приятен загар.
Друга гарнитура за карначетата е картофената салатка. Варени, ухаещи картофи, с пресен, стар или праз лук... А някой я предпочитат и с малко чесън, с копър или магданоз... Мммм... Вкусно!
И не на последно място една много добра гарнитура за карначета е свежа салата от домати и краставици.
Нарязваме измити домати, краставици, чушка, лук и овкусяваме с олио. Аз слагам и няколко капки оцет винаги, нищо, че има домати. Оцетът работи в помощ на метаболизма, а в топло и горещо време помага да се съхрани водата в организма.
Зелената салата също е добра компания за карначета. Прави се от измита и леко подсушена маруля, пресен лук, репички, дресинг от зехтин и лимонов сок със сол... Вкусотия!
Зелева салата с карначе, боб, ориз, зеленчукови шишчета също са добри гарнитури.
Или пък печени чушки с оцет и чесън, поръсени с магданоз.
Нека не пропускаме и лютите чушлета, само пукани, с чесън, копър, олио, оцет, сол. Може да им се добави малко вода и захар, ако са твърде лютиви
Но, както казват мъжете, има ли мъжка баница с карначета, гарнитурата е с второстепенна важност.
Коментари