Добруджанци открай време се гордеят със своите кулинарни традиции, които впечатляват всички техни гости. Голяма част от гозбите им се приготвят в железни тави или глинени гювечи и гърнета.
Заради голямото разнообразие от етнически групи живеещи в този край и самото меню на добруджанци е много различно.
Ето какви са най-характерни за Добруджанския край гозби, от които наистина ще си оближете пръстите, а и не са никак сложни за приготвяне:
Добруджанска рибена чорба
Необходими продукти: 1/2 глава от сом, 1/2 ч.ч. нарязана на малки кубчета целина, 2 лъжици препечено брашно, 2 жълтъка, сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.
Начин на приготвяне: За добруджанска рибена чорба рибената глава се сварява, след което се обезкостява. Бульонът от сома се прецежда и към него се добавя целината. След като тя поомекне, към чорбата се прибавя брашното и супата се застройва с жълтъците и лимоновия сок, а обезкостената риба се връща към нея и се поръсва с черен пипер и сол на вкус
Предястие от пържени патладжани и чушки
Необходими продукти: 3 патладжана, 8 чушки, брашно за овалване и олио за пържене, 5 средно големи домата, 5 ситно нарязани скилидки чесън, няколко стръка ситно нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Патладжаните се нарязват на кръгчета, осоляват се и се оставят да им изтече горчилката. След това се овалват в брашно, изпържват се и се нареждат в голяма плитка чиния. Чушките се разрязват на две по дължина, почистват се от семето, изпържват се и се нареждат в тенджера. Доматите се нарязват на кръгчета, нареждат се върху чушките, посоляват се и се поръсват с чесъна. Тази смес се оставя за кратко върху котлон, докато се изпари течността, след което се изсипва върху патладжаните, подправя се със сол и черен пипер и се поръсва с магданоз. Сервират се пържените патладжани и чушки студена.
Зелеви сарми по добруджански
Необходими продукти: 1 голяма зелка от кисело зеле, 1 кг кайма, 500 г ориз, 3 домата, 4 глави кромид лук, 350 г пресни печурки, чубрица, сол, бахар, червени и черен пипер на вкус, 2 дафинови листа
Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на кубчета и се запържва с малко олио, след което към него се добавят ориза, каймата, настърганите домати и гъбите. След като течността изври, се слагат всички подправки, разбърква се добре и с тази плънка се пълнят зелевите листа под формата на сарми. Те се редят в глинено гърне, на което дъното е покрито със зелеви листа. Отгоре сармите се покриват отново със зелеви листа, долива се малко вода и се оставя за около 2 часа да се пекат в умерена фурна до пълна готовност.
Вижте още кои са любимите гозби от Банско, както и любимите ястия на нашенеца.
Коментари