Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-вкусните гозби от трапезата на славянските народи

Най-вкусните гозби от трапезата на славянските народи

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
плескавицата е вкусно славянско ястие

Сушито, пицата и ризотото с морски дарове са сред най-любимите ястия от цял свят. Но съгласете се все пак, че гозбите, традиционни за славянските страни, не отстъпват по нищо и на най-апетитните специалитети. Припомнете си някои от най-вкусните славянски гозби и опитайте да изненадате семейството с обяд или вечеря по славянски.

1. Пирожки - те представляват тестено изделие, което съдържа различен пълнеж. Много често плънката на пирожките е съставена от сирене, месо, картофи, ябълки или други плодове. Това ястие е много характерно за Украйна и Русия.

2. Плескавица - тя може да се определи като голямо плоско кюфте, приготвено от мляно месо, кромид лук, кашкавал, черен пипер или други подправки. С плескавица ще бъдете нагостени, ако посетите Сърбия, Македония, Словения, Босна и Харватия.

пастърмалия - славянска гозба

3. Пастърмалия - някои биха сравнили това ястие с италианската пица, но всъщност пастърмалията си е типично македонско ястие. Представлява нещо като пита, върху която е разпределена пастърма. Тя може да е залята с яйце.

4. Таратор - със сигурност няма българин, който да не е опитвал таратор. В летните жеги комбинацията от кисело мляко, вода, краставици, копър и чесън разхлажда и освежава. По желание тараторът може да се овкуси допълнително с оцет и счукани орехи. Освен у нас такова ястие хапват и съседите ни в Македония.

5. Bryndzové halušky - точният превод на тази вкусотия не е съвсем ясен, но се знае, че то е характерно за жителите на Чехия, Полша и Словакия. Гозбата е направена от варени картофи и овче сирене. Сервира се поръсена с малки парченца бекон.

6. Сарми - те се също толкова характерни за нас, колкото е и тараторът. Правят се от завити лозови или зелеви листа и оризова плънка. Могат да бъдат изцяло постни или да съдържат кайма.

славянски ястия - кнедли

Сармите са традиционно ястие предимно за южните славянски страни. Предполага се, че сме ги възприели от кухнята на Османската империя.

7. Pasztecik szczeciński - е тестено изделие, което мнозина биха сравнили с пирожките. Pasztecik szczeciński съдържа плънка, която е съставена от месо. Може да се види и вегетариански вариант на това ястие.

8. Кнедли - представляват тестени топчета, пълнени с плодове. Разпространени са в кулинарията на Босна, Сърбия, Чехия, Полша и др.

9. Сланина - поредното характерно кулинарно изкушение за българската трапеза. Този хранителен продукт от животински произход е много засищащ и калоричен. Поднася се овкусен с подправки като сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Освен в България го похапват с удоволствие в Украйна, Русия и Беларус.

10. Прекмурска гибаница - това славянско ястие може да се определи като сладкарско изделие, съдържащо сирене рикота, орехи, мак, стафиди, ябълки. С него биха ви почерпили, ако отидете на почивка в Словения.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest