Сушито, пицата и ризотото с морски дарове са сред най-любимите ястия от цял свят. Но съгласете се все пак, че гозбите, традиционни за славянските страни, не отстъпват по нищо и на най-апетитните специалитети. Припомнете си някои от най-вкусните славянски гозби и опитайте да изненадате семейството с обяд или вечеря по славянски.
1. Пирожки - те представляват тестено изделие, което съдържа различен пълнеж. Много често плънката на пирожките е съставена от сирене, месо, картофи, ябълки или други плодове. Това ястие е много характерно за Украйна и Русия.
2. Плескавица - тя може да се определи като голямо плоско кюфте, приготвено от мляно месо, кромид лук, кашкавал, черен пипер или други подправки. С плескавица ще бъдете нагостени, ако посетите Сърбия, Македония, Словения, Босна и Харватия.

3. Пастърмалия - някои биха сравнили това ястие с италианската пица, но всъщност пастърмалията си е типично македонско ястие. Представлява нещо като пита, върху която е разпределена пастърма. Тя може да е залята с яйце.
4. Таратор - със сигурност няма българин, който да не е опитвал таратор. В летните жеги комбинацията от кисело мляко, вода, краставици, копър и чесън разхлажда и освежава. По желание тараторът може да се овкуси допълнително с оцет и счукани орехи. Освен у нас такова ястие хапват и съседите ни в Македония.
5. Bryndzové halušky - точният превод на тази вкусотия не е съвсем ясен, но се знае, че то е характерно за жителите на Чехия, Полша и Словакия. Гозбата е направена от варени картофи и овче сирене. Сервира се поръсена с малки парченца бекон.
6. Сарми - те се също толкова характерни за нас, колкото е и тараторът. Правят се от завити лозови или зелеви листа и оризова плънка. Могат да бъдат изцяло постни или да съдържат кайма.

Сармите са традиционно ястие предимно за южните славянски страни. Предполага се, че сме ги възприели от кухнята на Османската империя.
7. Pasztecik szczeciński - е тестено изделие, което мнозина биха сравнили с пирожките. Pasztecik szczeciński съдържа плънка, която е съставена от месо. Може да се види и вегетариански вариант на това ястие.
8. Кнедли - представляват тестени топчета, пълнени с плодове. Разпространени са в кулинарията на Босна, Сърбия, Чехия, Полша и др.
9. Сланина - поредното характерно кулинарно изкушение за българската трапеза. Този хранителен продукт от животински произход е много засищащ и калоричен. Поднася се овкусен с подправки като сол, черен пипер, червен пипер и чубрица. Освен в България го похапват с удоволствие в Украйна, Русия и Беларус.
10. Прекмурска гибаница - това славянско ястие може да се определи като сладкарско изделие, съдържащо сирене рикота, орехи, мак, стафиди, ябълки. С него биха ви почерпили, ако отидете на почивка в Словения.
Коментари