Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Чуждестранни гозби за Великденската Трапеза

Чуждестранни гозби за Великденската Трапеза

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Чуждестранни гозби за Великденската Трапеза

Традиционни за българската трапеза на Великден са салатите с яйца, козунаците, печеното агнешко бутче. Християните от различните страни нареждат интересни ястия за Великден.

В Англия традиционни са великденските кифлички с кръстове, известни като Hot Cross Buns. Те се приготвят със стафиди – това е традиция, останала от англосаксонците.

В Норвегия на Великден се пие по традиция специалната бира Paskelbrygg. Това е смес от най-добрите видове местна бира.

Италианската великденска трапеза е украсена винаги с традиционния великденски сладкиш с плодове и ядки, полят с ликьор. В Милано се пече специален великденски гълъб от два вида тесто, поръсен със захар и бадеми.

В Италия се сервира и десертът Colomba Pasquale. Той се приготвя с мая, брашно, яйца, захар и масло и се покрива с глазура и парчета бадем. Често се прави във вид на гълъб - символ на Светия Дух.

В Бразилия се поднасят малки бонбони, известни като Paçoca de Amendoim. Те се приготвят от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

Чуждестранни гозби за Великденската Трапеза

На Великден французите сервират агнешко, сърнешко или свинско месо. Традиционна е пълнената агнешка главичка. Плънката се прави от черен дроб, бекон и билки.

По традиция се сервира и пълнено агне, като плънката се приготвя от смляно агнешко месо, сварени жълтъци, кротони и нарязани зелени подправки, а също така млян бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели.

За Франция са характерни различни видове великденски десерти – това са лионският сладкиш от бутер тесто с канела и сладко, корсиканските кошнички със захарни яйца, в югозападна Франция поднасят корона от тесто, а в Прованс – торта от бадеми и парченца захаросан портокал.

В Полша на Великден се сервират студени месни ордьоври, като един от тях е прочутият полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън и майорана. Той се поднася с хрян и цвекло.

В Австрия се пече вейкухен – осветен в църква кекс от брашно, мляко и масло.

В Испания се приготвят торихас – парчета хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. В Испания се правят и специални шоколадови скулптури, известни като Ла Мона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest