Несъмнено великденските яйца са традиционният продукт за всяка една великденска трапеза. Но освен красиво боядисани яйца, в различните страни по света подреждат и различни ястия.
Класическата трапеза в България изисква печено агне и домашно приготвен козунак. Агнешкото месо символизира жертвоприношение на Христос заради човешките грехове. Яйцето символизира началото на новия живот и Възкръсването на Христос, а козунаците символизират тялото на Исус.
Козунаци се месят в почти всички славянски страни по света, като се декорират по различен начин. В Словения и Хърватия например задължително поставят кръст върху великденския хляб.
В Испания козунакът започва да се меси още с началото на Страстната седмица, като прилича повече на голяма поничка, отколкото на обикновен хляб. В центъра на козунака се поставя твърдо сварено яйце.
Във Великобритания традиционният хляб се оформя като кръг. Тестеното изделие, което има 100-годишна история, се украсява с 12 по-малки топки, които символизират Христовите апостоли.
В Гърция и Португалия задължително украсяват козунака с червени великденския яйца, които символизират Христовата кръв, а върху хляба се поставя кръст.
В Мексико замесват хляб, наречен Capirotada, от брашно, стафиди, карамфил и сирене като се смята, че всяка една съставка символизира страданията на Христос.
В Грузия, вместо великденски козунак, на традиционната трапеза за Великден се слагат великденска торта с блат и крем. Обикновено грузинците носят тортата в деня на Възкресението в църквата, за да бъде благословена.
В Русия на Великден се приготвя салата от червено цвекло и сирене, която се декорира тематично с характерни великденски символи. На трапезата и трапезата присъства и руския кулич, който доста прилича на познатия ни козунак.
В Италия традиционният хляб се казва панетоне, който е много популярен и у нас. Панетоне – в превод хлябът на Тони, е и традиционен хляб за коледните празници в Италия, а неговата поява в свързана с много интересна история.
Коментари