Наближава Великден и няма как да не си зададем въпроса колко ще ни струват подготовката за празника и традиционните за великденската трапеза храни - яйца, козунак, агнешко и зелена салата.
Цена на агнешко месо за Великден
Агнешкото на трапезата ни за Великден тази година ще ни струва между 20-35 лева за килограм според цените в търговската мрежа. В големите вериги може да бъде намерено на цени от 25 лева за килограм, дори промоции от 18 лева за килограм, но обикновено става въпрос за вносно или дълбоко замразено месо с по-ниско качество.
Реално цената на агнешкото месо се увеличава близо три пъти от фермата до трапезата. Тази година цената на прясно месо от производител върви по 12-14 лева за килограм.
В магазините заради транспортни разходи, логистиката и надценките цената за килограм българско агнешко достига 30-35 лева. Цените са с около 30 на сто по-високи спрямо миналата година.
Нелегален внос на агнешко месо има от Северна Македония. Там производителите предлагат цяло агне за 50 лева. Така родните производители стават неконкурентни.
Колко струва Козунакът тази година
Цените на козунаците в частните пекарни също са много високи, като килограм козунак излиза колкото агнешкото, по 32 лева за килограм. Сладкият хляб обаче се опакова от 300 до 500 грама. Купуването на хубав козунак от магазин или пекарна е истинско предизвикателство не само заради цената, но и заради факта, че повечето производители използват яйчен прах и химически подобрители и крайното изделие реално не е точно козунак.
Цената на сладкия великденски хляб варира от 8-12 лева във веригите до 32-42 лева за килограм в някои пекарни, които твърдят, че използват само натурални продукти.
Домашно приготвеният козунак е за предпочитане както заради вкусовите му качества, така и заради цената. Тя ще е 14-16 лева за килограм без екстри като течен шоколад, локум, стафиди или филирани бадеми.
Цена на яйцата
Яйцата за великденската трапеза са сякаш от златни кокошки. Едно яйце върви по 50 стотинки за брой. Тоест само яйцата за празника ще излязат 10-20 лева според бройката, която ще се боядиса.
Цената на яйцата за последната година на едро се е увеличила с 55 процента тази година.
Колко ще ни струва великденската зелена салата
Празничната салата е на почти същата цена като миналата година. Краставиците на едро вървят от 3 до 3.80 лева за килограм, според това дали са вносни или оранжерийни. През миналата година цената им е варирала от 2.70 до 3.50 лева на килограм на едро. Тази година доматите са по-евтини спрямо миналата, което балансира цената на салатата. Кромидът е поскъпнал двойно, а салатата - с 10-20 стотинки.
Вижте още традиционна великденска храна от цял свят.
Коментари