Всяка национална кухня има своите отличителни особености, които я правят уникална и различна от всички останали. Отделните региони обаче имат много сходни кулинарни специалитети, а някои са буквално еднакви. Това се дължи на общите продукти, които растат в еднаквите климатични пояси.
Тези характерни особености се отнасят и до Балканската кухня. Тя е колоритна, очарователна и богата на вкусове. Някои от тях са доста сходни, но все пак с щипка уникалност, която кара пътешественика да опита всяко предложение. Ето някои от храните, характерни за Балканите, на които е трудно са се устои.
Плескавица
Изключително популярното предложение може да се намери в Сърбия, Черна гора, Македония и Босна. На практика плескавицата представлява мляно свинско, агнешко, говеждо или телешко, печено на скара. Поднася се с богата гарнитура от местни зеленчуци. Едно от най-обичаните балкански ястия.
Менемен
Който е опитвал това предложение на турската кухня, веднага ще каже, че и ние го имаме и го наричаме миш-маш. Там обаче менемен се поднася на закуска. Не го ядат с вилица, както ние тук, а топят филийка в него.
Гюллач
Това кулинарно изкушение е десерт от известното с майсторските си изпълнения турско сладкарство. Смята се, че от него е произлязла баклавата. Турците го правят от ХVІ век, но тогава това е било скъпо изкушение и го е имало само в богатите домове. Сега е традиционен сладкиш, който ядат на празника Рамадан.
Сарми
Няма човек на Балканите, който да не познава сармите. У нас се правят няколко вида - с лозови листа, със зеле, с лапад. Могат да бъдат с месо или постни. Има различни вариации - завити, голи сарми, когато не се завиват в добре познатата форма. Слагат се и различни подправки и съставки, но неизменната е ориз, който се овкусява.
Баница
Това печиво е толкова характерно, че може спокойно да бъде визитна картичка на Балканската кухня. Възможностите са много - със сирене, с тиква, със зеле, със спанак. Ястието е много калорично и може да се яде на всяко хранене. Познато е и под името бюрек.
Тавче-гравче
Едно типично македонско ястие, което се прави и в съседните страни. Прилича на българската боб яхния. Съдържа същите продукти и дори подправки.
Мекици
Мекиците са може би най-популярната закуска у нас. Техен еквивалент са бухтичките, защото и двете кулинарни удоволствия представляват тесто, което се пържи в гореща мазнина.
Дзадзики
Гръцкото изкушение Дзадзики визира добре позната и у нас и любима салата. Наричаме я Снежанка или по-просто млечна салата. Продуктите във всички балкански страни са почти еднакви - кисело мляко, краставица и подправки.
Качамак
Полента, мамалига или качамак, това са названия на едно и също ястие. Идва от Румъния и се прави с царевично брашно. Може да се консумира с мляко или сирене и замества хляба.
Балокуме
Това са традиционни албански бисквитки, които не са толкова популярни у нас, колкото останалите предложения, но все пак, който посети Албания, непременно ги опита.
Коментари