Прекмурска гибаница е изключително популярен сладкиш в Словения. Той съдържа в себе си мак, стафиди, орехи, ябълки и сирене рикота. Изисква немалко време за приготвяне, но пък резултатът е повече от невероятен. Ето как да си го приготвите:
Прекмурска гибаница
Необходими продукти: 500 г кори за баница, 50 г краве масло за намазване.
За плънката със сирене: 250 г рикота, 3 жълтъка, 200 г захар, 25 г стафиди, 2 белтъка, кората от 1/2 лимон, 1 ванилия
За плънката с мак: 100 мл прясно мляко, 50 г захар, 1 белтък, 150 г маково семе, 25 г стафиди, 2 с.л. ром, кората от 1/2 лимон, 1 ванилия.
За плънката с ябълки: 300 г ябълки, 50 г пудра захар, 10 г канела
За плънката с орехи: 150 г орехи, 10 г канела.
За заливката: 200 мл животинска сметана, 50 г краве масло.
Начин на приготвяне: Сиренето се разбива заедно с ванилията, жълтъците, 100 г захар и лимоновата кора. Белтъците се разбиват заедно с останалата захар. Към тях се добавя сместа със сиренето, заедно със стафидите.
Млякото за маковата плънка се загрява. В купа се смесва с ромът, настърганата лимонова кора, ванилията и стафидите.
Захарта се разбива с белтъка. Към тях се добавя и маковото семе. Полученото се добавя към млечната смес и се разбърква.
Ябълките се обелват и нарязват на кубчета. Слагат се в купа и се поръсват с канелата и пудра захар. Така се оставят за 20 минути, след което се отцеждат от сока.
Натрошените орехи се смесват с канелата. Маслото и сметаната за заливката се смесват и разтопяват на слаб огън.
Корите се изрязват според формата на съда за печене. Три от тях се намазняват с част от разтопеното масло и се нареждат на дъното на намазнената форма. Отгоре се разпределя ореховата плънка. Върху нея се подреждат нови три намазнени кори.
Следва плънката с ябълки и нови три кори. Последна се слага плънката с мак и се покрива с кори. Полученото се залива със сместа от сметана и масло. Прекмурска гибаница се пече на 180 градуса, за около 40 минути. Поднася се леко охладена.
Вижте още две неустоими рецепти от словенската кухня: Словенски снежни топки с пълнеж, Словенски кебап.
Коментари