Киноата има орехов вкус с лек аромат на свежи билки. Чиста радост за вегетарианци, отслабване и гладуване. По отношение на състава, тази зърнена култура на древните инки е богата на витамини, протеини, аминокиселини и ненаситени мастни киселини. Алтернатива на ориз, булгур и кускус в супи, салати и гарнитури.
Как да готвим киноа?
Варете киноа като ориз или елда за 15-20 минути. За една част киноа, добавете две части вода или бульон от месо или зеленчук. Преди готвене би било добре да се изплакне със студена вода. Не е необходимо да добавяте сол: самата зърнена култура е солена. Когато се свари, разбъркайте добре с вилица. Основното нещо е да не я приготвите, като каша. Можете също да приготвите киноа като ризото – първо запържете в олио за няколко минути в тиган и след това задушете.
С какви храни е препоръчително да комбинираме киноа?
От зеленчуците киноа се комбинира добре с пържени патладжани, чушки, тиквички, лук и праз, домати, спанак, аспержи, моркови, царевица, стрък целина, зелен грах, пресни краставици и репички. От бобови растения - нахут и боб. Подходящи за киноа са пъдпъдъче месо, пилешко и пуешко, както и гъби. И морски дарове - миди, калмари, скариди.
С какво се подправя киноа?
Мащерка, босилек, розмарин, кориандър, магданоз, зелен лук, чесън, лайм, кимион, куркума, чили са подходящи подправки за киноа.
Рецепти с киноа
Тук сладките опции за ястия ще бъдат добри - пудинг с киноа, зърнени храни, десерти с киноа.
Изпробвайте тази рецепта с киноа: изплакнете чаша киноа с вода, след това налейте две чаши мляко, добавете захар на вкус и гответе. След това охладете и подредете на слоеве, редувайки се с ябълков или сливов мармалад във високи чаши, охладете добре в хладилника за 2-3 часа и сервирайте.
Киноа със зеленчуци
Продукти:
1 чаша киноа
500 мл вода
1 голяма глава лук
1 голям морков
1 чушка
2 скилидки чесън или сух
лук, магданоз, копър
сол, черен пипер
сладък червен пипер
индийско орехче
растително масло за пържене
Приготвяне: Изплакнете зърната от киноа. В тенджера кипнете водата, добавете зърнени храни, сол. Гответе около 15 минути и след това оставете за още 5 минути под затворен капак.
Докато се готви, заемете се със зеленчуците.
Нарежете на ситно лука и чушката. Настържете морковите на едро ренде.
Загрейте растително масло в дълбок тиган, запържете зеленчуците в него за 5 минути. След това добавете подправките за ястието с киноа: в случая е една чаена лъжичка сладък червен пипер, малка щипка индийско орехче, сол и черен пипер. Изстискайте чесъна през преса или поръсете сух. Можете да използвате подправки на вкус.
Покрийте отново и оставете да къкри за около минута. Разбъркайте киноата със зеленчуци и подправки и сервирайте!
Ето как можете да приготвите вкусна гарнитура с киноа много бързо! Здравословно и питателно!
Опитайте и другите ни рецепти с киноа, а именно: киноа с гъби, киноа с месо, киноа на кюфтенца и салати с киноа.
Коментари