- Най-подходящи за равномерното изпичане на дребни сладки, курабии, соленки, целувки са алуминиевите тави, а тефлоновите тавички и форми са подходящи за плодови сладкиши, торти, кексови теста;
- Трябва да знаем, че тестото поема силните миризми и ако във фурната сме пекли риба или ястие със силни подправки, е хубаво предварително добре да я проветрим;
- А как да разберем дали тестото е изпечено? Много е лесно - като забодем в средата му клечка за зъби. Като я извадим, по нея не трябва да има полепнало тесто;
- Понякога сладкишът, който печем, е прегорял, оставяме го да изстине и тогава изстъргваме внимателно със ситно ренде;
- За да запазим сладкиша по-дълго пресен, трябва да загърнем изстиналия сладкиш плътно в алуминиево фолио. Сладките и соленките ще запазим най-добре в затворени стъклени буркани или в тенекиени кутии;
- На няколко места забождаме макарони в тестото, за да не излиза сладкишът от формата за печене. Така въздухът излиза по тръбичките;
- Жълтъкът за намазване на сладкишите няма да потъмнява, ако преди да намажем с него, го смесим с 2-3 капки сок от лимон или олио.
Коментари