Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Макарони и спагети за добро настроение

Макарони и спагети за добро настроение

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Макарони и спагети за добро настроение
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра-17%
Препоръчано за теб:
Тенджера за спагети с двойно дъно - 6 литра
115.00 лв.
94.89 лв.

Масово разпространено е мнението, че макароните и спагетите са много калорични и не трябва да се консумират от хора, които държат на добра форма.

Това, от една страна, е така, тъй като в тях се съдържат въглехидрати, но в случая ще се фокусираме върху това защо те са полезни.

А моментът е идеален да поговорим малко за една от любимите храни на милиони хора по света, защото днес в САЩ отбелязват Денят на спагетите.

Пастата като макарони и спагети засищат организма и в същото време влияят за доброто настроение, като стимулират хормоните и намаляват агресивността. Успокояват нервната система и създават чувство за доволство.

Как макароните и спагетите спомагат за добро настроение

Макарони и спагети

Въглехидратите, които се съдържат в макароните, спагетите и другите видове паста, са оптимални доставчици на енергия. Те не натоварват обмяната на веществата. По този начин не само не пречат на диетата, а напротив – помагат ѝ. В комбинация със зеленчуци и малко количество месо, те не само не увеличават телесното тегло, но само за ден от диетата, а го намаляват с поне 350 г.

Важните вещества, които се съдържат в макароните и подобните им тестени изделия, повишават настроението, като ограничават стреса. Магнезият, който се съдържа в тях, действа успокояващо, а витамин В1 стабилизира нервната система.

Как да повишим настроението чрез храна

Съществуват много храни, които помагат за повишаване на настроението. Серотонинът например, наричан още хормонът на щастието, спомага за разграждането на стресовите хормони кортизол и адреналин.

Консумирайки храни, в който той се съдържа, помагаме на организма да поддържа нивото му високо. Решаваща за синтеза на серотонина е аминокиселината триптофан, която организмът си набавя именно чрез храната.

Най-големи нива на тази киселина се откриват в месните продукти. Въпреки това тя се усвоява много по-пълноценно прието от богатите на въглехидрати пълнозърнести храни.

Триптофанът е друг елемент, който спомага за доброто ни настроение. Той не реагира на инсулина и остава в кръвта, поради което не се налага да се конкурира с другите аминокиселини. Богати на триптофан храни са яйцата, пилешкото и пуешкото месо, рибата, бобовите храни; сусамът, слънчогледовите и тиквените семки, соята.

И ако ви се иска да разнообразите макароните със доматен сос или пък спагетите Карбонара, то добри за поддържане на настроението и тонуса храни са още суровото мюсли (ядки, зърна, сушени плодове), в комбинация с кисело мляко, шоколодът, бананите, лютите чушки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest