Италианската кухня е една от широко разпространените по цял свят.
Италианците са известни със своята паста, невероятните им пици и разкошни десерти.
Всеки от нас обича спагети, но те са една малка част от видовете паста, които съществуват, и от вкусотиите, които може да се приготвят с тях.
Вероятно ви се е случвало поне веднъж да отидете в магазина, решени да си купите по различна паста, да стоите пред регала с макаронени изделия и да гледате различни опаковки със странни наименования, които да не знаете как и с какво се приготвят.
На мен ми се е случвало и все съм залагала на сигурното, да си взема спагети или кори за лазаня, защото поне знам какво да ги правя.
За да се насладите пълноценно на тази кухня, е добре да знаете, че формата на пастата прави всяко хранене вкусно и дори забавно.
- Tortellini (Тортелини)- те са вид паста с форма на пръстен и обикновено се пълнят с месо, сирена или зеленчуци. Сервират се задължително в сметанов сос или бульон;
- Tortiglioni (Тортильони) - вид тръбна паста с набраздена повърхност. Използват се за салати или с по-леки и опростени сосове. Повърхността им позволява за по добро овкусяване и полепване на соса по тях;
- Rotini (Ротини) - паста със спираловидна форма, която идеално задържа сосовете и парченца месо. Подходящи са като украса към салати, печени и пържени ястия и се комбинират с всеки сос;
- Ravioli (Равиоли) - наподобяват възглавнички, оформени в квадрат, овал или кръгла форма, с плънка от месо, сирене и подправки и прекрасно се комбинират с червени и бели сосове;
- Pipe Rigate (Пипе Ригате) - това е малка куха паста, леко извита и много приличаща на черупка на охлюв. В единя си край отворът е широк, а в другия край - плосък и леко затворен. Подходящи са с месо и сирена и в по креативни кулинарни идеи;
- Pappardelle (Папарделе) - широка плоска паста, навита обикновено като гнездо. Вървят с тежки и богати сосове и са подходящи в зимните месеци;
- Orzo (Орзо) - паста, наподобяваща ечемик (като малко зърно). Добавя се към супи и ястия с по течна консистенция. Перфектни за салати и гарнитури;
- Farfalle (Фарфале) - с много интересна форма на панделка или папионка. Наричат ги още пеперудки. Много добре се съчетават със сметанови сосове, в комбинация със синьо сирене и салати.
Коментари