Фермерският съюз на Италия, известен още като Колдирети, излезе със заявление в пресата, че под името Спагети болонезе любителите на италианските специалитети от цял свят консумират странни смески, сервирани със спагети.
Те с възмущение отбелязали, че някои от вариантите на прочутите италиански спагети се правят с доматено пюре и невероятни добавки като салам или пуешко месо.
Ястието, известно като „Спагети болонезе”, е било патентовано през 1982 г. от Търговската палата на град Болоня. Болоня е мястото, където за пръв път се е сервирало това ястие.
Търговската палата се обърнала към към италианската кулинарна академия, за да бъде създадена официална рецепта. Според специалисти истинският сос Болонезе трябва да се сервира не със спагети, а с широки спагети, известни като талятели.
Това се потвърждава от старинна рецепта, където е посочена широчината на спагетите – по 8 мм всяка. Сосът трябва да се прави дълго и с любов, за да стане както трябва, и да се задушава много бавно.
Талятелите не трябва да се разкашкват при варене, а след като са поляти със сос, трябва да се посипят с настърган пармезан.
Ето и рецептата на оригиналния сос Болонезе за 4 порции.
Продукти: кайма - 300 г (половината свинска, половината телешка), моркови - 50 г, целина - 50 г, лук - 30 г, домати - 5 супени лъжици пасирани, бяло вино - половин чаена чаша, прясно мляко - 1 чаена чаша, бекон - 1-2 резенчета.
Начин на приготвяне: Беконът се нарязва на дребно и се задушава на бавен огън с нарязаните на ситно моркови, целина и лук. Добавя се каймата, виното и бульонът.
Когато кипне, се добавя доматеният сос и се задушава 2 часа, като към края постепенно се добавя млякото.
Подправя се на вкус и с него се заливат талятелите или спагетите.
Коментари