Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Спагетите Болонезе не произлизат от Болоня?

Спагетите Болонезе не произлизат от Болоня?

спагети Болонезе

„Фалшиви новини“. Така кметът на Болоня определя слухът, че популярната паста Болонезе произлиза от италианския град със същото име. Болоня е известна с някои храни – сред тях тортелини, талиателе и мортадела. Макар и известните спагети с кайма и доматен сос да са много търсени от туристите, посещаващи града, то в местните ресторанти няма да срещнат разбиране и вкусно блюдо, а цъкане с език и неодобрение.

Причината – спагетите не са традиционен вид паста за този регион. Кметът на Болоня Вирджинио Мерола на практика е предприел кампания срещу пастата Болонезе. В социалните мрежи Мерола дори призовава съгражданите му да му изпращат снимки на въпросния вид паста от всички места по света.

По-късно той дори пояснява, че е странно славата на Болоня да се дължи на ястие, което дори не произлиза от същия град. „Разбира се, щастливи сме, че към нас се привлича внимание. Все пак – предпочитаме да сме известни с висококачествена храна, която да е част от кулинарните ни традиции“, пояснява още той.

А каква е оригиналната рецепта за Болонезе, която се приготвя в региона – вместо доматен сос и кайма, в ястието има прясно мляко и бяло вино, което – трябва да признаем – доста се различава от класическата ни представа за тази паста. В Италия всеки сос, който е на основата на месо, се нарича „рагу“. Именно на паста с рагу е по-вероятно да попаднете в Болоня.

ядене на паста Болонезе

Какво точно означава Болонезе обаче? На практика, както обяснихме, това е сос рагу, произлизащ от Болоня. Освен месо, основата му е доматен сос. Стотици са обаче сосовете рагу, които имат и домати като основна съставка. Една от най-известните разновидности произлиза от Неапол.

И ако посещавате Болоня, то помнете – не търсете спагети Болонезе. Истинските италиански ресторанти няма да предложат този вид паста. В Италия този сос се е превърнал по-скоро в туристически трик.

Запомнете още нещо – не търсете спагети в Болоня. Те не са традиционни в тези ширини, то по-вероятно е всеки сос да се сервира върху талиателе, тортелини или ньоки – други видове паста. Зад това се крие не просто претенциозност, а и доста голяма доза хитрина – заради формата си сосът се задържа по-добре в тях, отколкото в спагетите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest