„Фалшиви новини“. Така кметът на Болоня определя слухът, че популярната паста Болонезе произлиза от италианския град със същото име. Болоня е известна с някои храни – сред тях тортелини, талиателе и мортадела. Макар и известните спагети с кайма и доматен сос да са много търсени от туристите, посещаващи града, то в местните ресторанти няма да срещнат разбиране и вкусно блюдо, а цъкане с език и неодобрение.
Причината – спагетите не са традиционен вид паста за този регион. Кметът на Болоня Вирджинио Мерола на практика е предприел кампания срещу пастата Болонезе. В социалните мрежи Мерола дори призовава съгражданите му да му изпращат снимки на въпросния вид паста от всички места по света.
По-късно той дори пояснява, че е странно славата на Болоня да се дължи на ястие, което дори не произлиза от същия град. „Разбира се, щастливи сме, че към нас се привлича внимание. Все пак – предпочитаме да сме известни с висококачествена храна, която да е част от кулинарните ни традиции“, пояснява още той.
А каква е оригиналната рецепта за Болонезе, която се приготвя в региона – вместо доматен сос и кайма, в ястието има прясно мляко и бяло вино, което – трябва да признаем – доста се различава от класическата ни представа за тази паста. В Италия всеки сос, който е на основата на месо, се нарича „рагу“. Именно на паста с рагу е по-вероятно да попаднете в Болоня.
Какво точно означава Болонезе обаче? На практика, както обяснихме, това е сос рагу, произлизащ от Болоня. Освен месо, основата му е доматен сос. Стотици са обаче сосовете рагу, които имат и домати като основна съставка. Една от най-известните разновидности произлиза от Неапол.
И ако посещавате Болоня, то помнете – не търсете спагети Болонезе. Истинските италиански ресторанти няма да предложат този вид паста. В Италия този сос се е превърнал по-скоро в туристически трик.
Запомнете още нещо – не търсете спагети в Болоня. Те не са традиционни в тези ширини, то по-вероятно е всеки сос да се сервира върху талиателе, тортелини или ньоки – други видове паста. Зад това се крие не просто претенциозност, а и доста голяма доза хитрина – заради формата си сосът се задържа по-добре в тях, отколкото в спагетите.
Коментари