Идеята да се прави десерт от подсладени макарони е хрумнала преди десетилетия на американците. Една от най-старите рецепти препоръчва варенето на макароните да става в прясно мляко, за да попие в тестените изделия. Преди да ги сварите, можете съвсем леко да ги запържите, докато са още сухи, за да станат след това по-хрупкави на повърхността на десерта.
В малка тенджерка се кипва един литър прясно мляко, добавят се 120 грама макарони и се варят 6 минути, като постоянно се разбъркват. След това се охлаждат до температура, малко по-висока от стайната.
В отделен съд се разбиват 3 яйца, половин чаша захар и разбийте до еднородна маса. Готовата смес се добавя към млякото с макароните, разбърква се, добавя се 1 чаена лъжичка настъргана лимонова кора, 1 ванилия и при желание – половин чаша стафиди.
Разбърква се още веднъж и се прелива в намазана с масло тавичка. Пече се в предварително нагрята до 180 градуса фурна в продължение на 40 минути.
Готовият десерт се охлажда, нарязва се на парчета и се сервира, като се украси с бита сметана и плодове.
Десерт от макарони се приготвя и с извара. Необходими са 250 грама макарони, 500 грама извара, 3 яйца, 200 грама заквасена сметана, половин чаша стафиди, половин чаша захар, 1 ванилия.
Яйцата се разбиват със захарта, добавя се сметаната, изварата и ванилията и се разбива до получаване на гладък крем. Добавят се стафидите и всичко се излива във висока кръгла тавичка, намазана с масло.
Пече се 45 минути в предварително нагрята на 180 градуса фурна, докато не стане златисто-кафяво отгоре. Сервира се топло или студено.
Ако не обичате стафиди, можете изобщо да не ги слагате или за по-интересен и необичаен вкус да ги замените с малки парченца шоколад.
Преди да сервирате сладките макарони, можете да ги поръсите с пудра захар или с настърган млечен шоколад.
Коментари