Няма нищо по-хубаво от вкусни домашно приготвени сладки за Коледа. Хубаво е да знаем как да ги приготвяме правилно, така че да не изсъхват. Да печеш коледни сладки, не е просто да замесиш тесто, да изрежеш фигурки и после да ги изпечеш.
Коледните сладки са много повече от това. Техният аромат създава усещане за празничност, за уют и топлина. Няма точно определен начин, по който да направите сладки, които не изсъхват.
Всичко зависи от тяхното съхранение. Кои видове сладки могат да бъдат съхранени заедно, какъв метод на съхранение да изберем и в какви съдове да ги съхраняваме, ще разберем в тази статия.
Ако обичате твърди и хрупкави сладки като ореховките и меденките, то е задължително те да бъдат оставени напълно да се охладят, преди да ги приберете в съда, който сте избрали за тяхното съхранение. След като вече са напълно изстинали, трябва да ги сложите на сухо място, където няма влага, защото иначе ще омекнат.
Ако не са изстинали напълно, в съда, където ще се съхраняват, се получава конденз и както вече казахме, те ще омекнат и вече няма да са хрупкави. Кутиите, където ще съхранявате вашите сладки, могат да са от различни видове натериал.
Трябва обаче да ги подреждате много плътно една до друга, като по този начин ще се намали количеството кислород. Колкото повече място има между сладките, толкова повече влага ще има в съда.
Ако сте решили да правите коледни сладки с декорация, също трябва да сте много внимателни с тяхното съхранение. Когато декорирате сладки със захарна глазура, трябва да я изчакате напълно да изсъхне и чак тогава да приберете сладките. Тук е важно да се знае, че когато сладките с декорация се подреждат в кутия, между всеки ред трябва да бъде поставен лист хартия, за да може да се запази декорацията по тях.
Когато правите сладки с шоколадова глазура, не трябва да има резки промени в температурата, за да може да се запазят свежи за по-дълго време.
Ако искате вашите меки коледни сладки да не изсъхват, докато "чакат", могат да бъдат прибрани в кутии. За тези видове се сладки се изисква по-тесен съд за съхранение. Ако обаче не разполагате с такъв, можете да сложите парче ябълка в съда, където ги съхранявате.
Ябълката играе ролята на естествен овлажнител. Ако обаче съдът е напълнен добре с бисквити, няма нужда да слагате парче ябълка. Един от начините за запазването на сладките меки е, те да бъдат завити във фолио и прибрани в хладилника.
Коментари