През лятото, а дори и есента е особено изкусително обядът да започне с нещо освежаващо и вкусно. И не става дума за таратор. Идеален вариант са студените доматени супи. Те могат да бъдат много разнообразни и буквално страшно апетитни.
Един от вариантите за приготвяне на доматена супа е с боб. С него може да си приготвите отлично първо ястие. Тази супа става много бързо. Единственото, което забавя процеса, е охлаждането на супата. Студената доматена супа е известна още като Андалузко Гаспачо.
И като стана дума за Гаспачо, именно Гаспачото е класическа доматена супа. Това е супа на испанските селяни, която от далечни времена утолява и глада, и жаждата им.
Класическото Гаспачо не се прави само от домати. В състава на тази испанска супа влизат хляб, краставици, чушки и винен оцет. В най-горещите дни испанците слагат даже кубчета лед в супата.
Салморехо е студена доматено-чеснова кремсупа и е характерна за андалуският град Кордоба. Тази супа се доближава до Гаспачото на цвят – розово-оранжев, но по консистенция е по-гъста. Това се дължи на хляба, който се съдържа в нея. Тази консистенция позволява супата да се използва и като сос за топене на залък хляб.
И да не забравяме, че най-вкусни стават доматените супи с домашно отгледани домати – те са ароматни, стегнати, кожата им е ярка, гладка и без петна.
Добавки, подходящи за доматената супа, са: лайм и джинджифил, моцарела и балсамико, кисело мляко и маслини.
Коментари