Зимният период предполага хапване на по-засищащи храни. Не случайно пикът на свинското месо е през зимата. Но освен добре познатите ни тежки меса и основни манджи, можем да похапваме питателни супи. Тяхната роля е много съществена за пълноценното хранене – първо ни засищат много добре, стига да знаем как да си ги приготвим хранителна супа.
Топлата зимна супа ни сгрява и стопля след уморителния и мразовит ден. Не на последно място, този вид домашни чорби са идеално топло мезе за ракията, която също е част от зимната трапезата на много българи.
Кои са най-подходящите супи за зимата?
Зимна супа можем да си приготвим от всичко – може да бъде само със зеленчуци, с яйце за застройка, с кайма (супа топчета), с месо – пилешко, свинско варено, телешко варено, супа със свинско и зелев сок.
Една чудесна засищаща супа е гъбената чорба. В нея може да добавите и сметана, която ще ѝ придаде допълнителна плътност, а и ще я направи по-вкусна. Ако предпочитате, може да не добавяте сметана – също става много вкусно. За тази супа има най-различни рецепти с различни зеленчуци или без никакви други миризми. Освен гъби и лук се добавя ситно нарязан морков, сол, черен пипер.
Ако не сте любител на гъбените супи, приготвени от тях, може да си направите друга рецепта. Картофената кремсупа е чудесна за зимата, защото се похапва топла, в нея се слагат крутони, а и заради самите картофи е доста засищаща. Друга много вкусна и засищаща е любимата на малки и големи грахова супа.
За да си я направите, ви трябва следните продукти – грах, лук, морков, чесън, копър, зеленчуков бульон и подправки. Продуктите се варят заедно, ако обичате, може да добавите малко прясно мляко, когато супата е готова, а може и да се пасира. Подправки като джоджен и гарнитура от твърдо сирене ще разгърнат интересния аромат на вашата питателна супа.
От месните супи можете да си приготвите супа топчета.
Ако искате да опитате нещо по-различно, направете си борш – това е руска супа, в която се слагат доста продукти и която е доста засищаща.
Не бива да забравяме и свинското и телешко вареното.
Освен това не можем да не споменем пачата – тя задължително се сервира гореща, а студената пача може да е перфектно зимно мезе.
Тъй като през зимния период празът е част от менюто ни, можете да замените лука в някоя от изброените супи, а може да опитате и нещо малко по-различно:
Супа от праз
Необходими продукти: 3 стръка праз, 2 големи моркова, 4 -5 картофа, сол, магданоз, брашно и мазнина, масло
Начин на приготвяне: Нарежете праза на ситно, морковите и картофите на кубчета. Сложете продуктите във вода да заврат, след като омекнат, се добавят подправките и магданозът. Разтопете маслото и запържете брашното – добавете го към зимната супа. Оставете да заври отново и след десетина минути изключете котлона.
Ако имате някакъв месен бульон, можете да сварите супата в него – той ще придаде аромат на цялата чорба и ще я направи по-блажна и подходяща за зимата.
Коментари