Олицетворение на американската кухня са разпространените по цял свят хамбургер, хот дог, стек, всички обилно поляти с кетчуп и придружени със задължителната газирана напитка или портокалов сок.
Като абсолютно задължително ястие се е наложила и пълнената пуйка за Коледа или деня на благодарността. Американската кухня е основана на присъстващите в нея различни течения на световното кулинарно изкуство.
Това са предимно европейската и азиатската кухня, а също така и африканската, примесена с традиционните кулинарни пристрастия на коренните жители на Америка.
Основни продукти в ястията на Америка са били векове наред бобът, царевицата и тиквата. Тези селскостопански култури толкова добре се допълвали, че започнали да ги наричат „трите сестри”.
Затова и до днес са се запазили много ястия, които включват тези компоненти. Бобът с гуакамоле, супи, салати и ястия от царевица и всевъзможни специалитети с тиква, сред които дори сок от тиква са любими на поколения американци.
Популярно в американската кухня е и барбекюто – стекове, ребърца, кренвирши, всичко, което се приготвя на грил. Приготвянето на месо на барбекю е важен ритуал на всеки празник или семейна вечеря.
Джамбалаята в класическия си вариант съдържа шунка и всякакви пикантни салами, макар в съвременните ѝ версии да се използва риба или морски дарове.
Основната съставка на джамбалаята е оризът. Но не какъв да е, а така наречения „мръсен ориз” – останал от предишни дни сварен ориз, който се запържва и след това се задушава в бульон заедно с други съставки. А те са всичко, което можете да намерите в хладилника си.
Традиционните американски палачинки са чудесна закуска и приготвянето им не е никак трудно. Продуктите за тях са 3 яйца, 500 милилитра прясно мляко, брашно като за течно тесто, пудра захар, кленов сироп.
Яйцата се разбиват в купа, прибавя се млякото и се разбива с миксер или тел. Сипва се брашното и пудрата захар и отново се разбива добре.
Сместа се оставя да почине за 1 час. След това се разбърква добре с лъжица. Тестото трябва да е гъсто, но течно. Ако е по-гъсто, се разрежда с още мляко.
На котлона се загрява голям тиган и се оставя на среден огън. Тиганът се намазва с олио и когато се загрее напълно, тестото се сипва с лъжица до получаване на кръгли палачинки. Пекат се от двете страни, нареждат се на купчинки в чинии и се поднасят с кленов сироп.
Коментари