Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Боливия - национална кухня и традиции

Боливия - национална кухня и традиции

Теодора МещероваТеодора Мещерова
Помощник Готвач
74
Боливийски стия

Националната кухня на Боливия се смята за една от най-необичайните на планетата. Почти всички градове в тази страна са разположени високо над морското равнище. Водата там кипи при + 80 градуса по Целзий, което значи че конвенционалните методи за готвене не важат в тази страна.

Въпреки че във всички страни от Латинска Америка има силно влияние на испанската кухня, Боливия прави изключение. Там има определена национална кухня, в която остават непроменени съставът на продуктите и методите за различните ястия, които са присъщи в кухнята на древните индиански племена.

Ако ви се отдаде възможност да посетите тази страна, непременно трябва да опитате националната кухня. Трябва да се отбележи обаче, че във всеки регион на страната храната е различна. Например в западната част на страната - там е сух планински район. Там за приготвянето на своята храна хората използват царевица, зърнени култури, сушени картофи, черен пипер и подправки.

Боливийски питки

В източните райони на Боливия преобладава тропически климат, което позволява развитието на животновъдство. В този регион преобладават ястия от говеждо, свинско. Там винаги може да намерите изобилие от тропически плодове и зеленчуци.

Месо

Южната част на Боливия е известна със своето производство на вино. Там се произвежда боливийско вино и известната марка Singani. На юг Боливия граничи с Аржентина, затова двете национални кухни много си приличат.

А ето и някои от най-известните ястия в кухнята на Боливия:

1. Селта - палачинки, пълнени с месо. Сервират се с лют сос, чесън, картофи, стафиди и печени чушки;

Чай от кока

2. Ломо Ментадо- пържола с ориз, яйца и пържени хлебни банани;

3. Поло спедо и Поло бростер - печени на открит огън пилета с картофи и салата.

Най-популярната напитка в Боливия е чаят. За разлика от други страни в Латинска Америка в Боливия чаят се прави от лайка, листа от кока или анасон.

От алкохолните напитки са популярни боливийската бира, царевичната бира- за нея казват, че се приготвя по древни рецепти от времето на инките.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest