Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

ухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Азербайджан е държава, намираща се на западния бряг на Каспийско море, като половината ѝ територия попада в Европа, а другата в Азия. От тук някога е преминавал Пътят на коприната, поради което нейният облик, култура, бит и логично кухня са смесица между източните и западните традиции. Макар и да е мюсюлманска държава, не очаквайте да срещнете забулени жени, а алкохол се сервира в почти всяко заведение.

Характерно за азербайджанската кухня е употребата на овча лой, агнешко месо и много пресни билки и подправки. С изключение на десертите, всичко се поднася на масата заедно с плосък хляб, обикновено лаваш.

И преди да преминем към най-известните ястия в Азербайджан, ще добавим, че в тази държава червените чушки, както и червеният пипер са познати като български пипер. Забавно, нали?

Ето и кои ястия трябва непременно да пробвате, ако попаднете в тази невероятна държава.

Най-известните супи на Азербайджан

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Довга

Довга е супа, подобна на българския таратор, но към нея освен копър се прибавя и мента. Друга особеност е, че се комбинира с нахут, леща или ориз, а в някои части на Азербайджан дори и с месо.

Пити

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

В случай че се намирате в Азербайджан, то непременно пробвайте тази пикантна супа. Приготвя се от готвено на много бавен огън и в глинен съд агнешко месо, към което се добавят картофи, лук, нахут и пикантни подправки. Задължително се сервира с лаваш или друг плосък хляб.

Най-известните предястия и основни ястия на Азербайджан

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Долма

Това са познатите ни лозови сармички, които се приготвят от телешка кайма (не свинска) и ориз, но задължително се варят в бульон и имат пикантен вкус.

Мангал салати

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Мангал салати може да се похапне както като обикновена салата, така и като гарнитура към основното ястие. Приготвя се от изпечени на скара пресни зеленчуци като домати, чушки, гъби, тиквички и патладжан.

Плов

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Този пилаф се състои от ориз и късчета телешко или агнешко месо, лук и чесън, които се приготвят в ароматен и пикантен бульон. Тук е моментът да обърнете внимание, че по-голяма част от азербайджанската кухня е именно пикантна, а понякога и откровено люта.

Душбара

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Душбара можете да срещнете из много ресторантчета в Азербайджан, но по принцип се поднася по специални поводи. Причината за това е, че се състои от приготвяни на ръка една по една кнедли, което е доста трудоемко. Кнедлите са от агнешко месо и също се приготвят в пикантен бульон. Сервират се заедно с кисело мляко или сметана.

Джиз-биз

Това ястие е много характерно за Азербайджан, но вероятно не е по вкуса на всеки. Джиз-биз представлява нещо като оризов пилаф, комбиниран с различни субпродукти като кози, овчи или говежди бъбреци, бял и черен дроб, сърце и чревца. В случай че страдате от подагра, си спестете този деликатес.

Най-известните десерти на Азербайджан

Шекербура

Кухнята на Азербайджан - ястия, вкусове и традиции

Отличителен десерт за азербайджанската кухня, който традиционно се сервира покрай празници или други важни поводи. Представлява тестен сладкиш с формата на полумесеци, които за финал се поръсват със захар, смлени бадеми и кардамон.

Гогал

Гогал е кремообразен десерт от грис, поръсен с шафран и кардамон. Непременно трябва да го пробвате!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest