Ментовата лютеница е класическо индийско ястие, което може да се приготви на момента или да се направи по-рано и да се съхрани в хладилник. Има много варианти на рецептата, но най-основните съставки са мента, кориандър и лимонов сок. Тази пикантна лютеница може да се използва в различни видове ястия, добавяйки уникален и комплексен аромат.
Зелената лютеница е неизменна част от местната храна в Индия, защото ментата действа благотворно на храносмилателната система.
Рецептата за ментова лютеница обикновено включва добавяне на мента, кориандър, чили чушки и лимонов сок в блендер и се обработва, докато сместа стане гладка. В индийската кухня тамаринд пастата или оцетът се заменят с лимонов сок. Един от ключовите елементи за създаване на ментова лютеница са пресните съставки и балансът между сладко, солено и кисело.
Ментата много често се поднася със свинското месо, но ментовата лютеница може да се добави към различни храни. Освен за допълнение към свинското тя служи като подправка и за други меса като пилешко или телешко месо. Можете да добавите пикантен елемент към вегетарианската кухня благодарение на тази разядка. Ментовата лютеница понякога се сервира и само с пържени и печени индийски хлебчета като paratha и Наан.
Много индийски ястия често завършват с продукти или смес от съставки, облекчаваща храносмилателната система. Тук спадат и популярните пълнени листа, известни като paan. Ментата съдържа химикали, които действат като противовъзпалителни агенти и аналгетици.
Основната рецепта за ментова лютеница може лесно да се модифицира и да се създаде широка гама от видове, които могат да бъдат използвани за всякакви поводи. Самата основна рецепта може да бъде смекчена с по-малко мента, така че може да се използва за бяла риба. Пикантността може да бъде повишена с люти чушки, за да бъде използвана за говеждо месо. С добавянето на повече лимонов сок или оцет може да се използва за мариноване на месо. Може да се добавят и подправки като кориандър или кимион.
Има много видове подобни лютеници в индийската кухня, известно като чътни. За направата им могат да се използват и плодове като манго и круша. Има билкови лютеници, направени отново от съставки като кориандър. Вариациите на този тип допълващ сос са толкова разнообразни, колкото и самата индийска храна.
Печени агнешки пържоли често се сервират с ментова лютеница или желе.
Опитайте и нашата класическа лютеница или това разкошно песто.
Коментари