Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Вкус от индийската кухня: Ментова лютеница

Вкус от индийската кухня: Ментова лютеница

Зелена лютеница

Ментовата лютеница е класическо индийски ястие, което може да се приготви на момента или да се направи по-рано и да се съхрани в хладилник. Има много варианти на рецептата, но най-основните съставки са мента, кориандър и лимонов сок. Тази пикантна лютеница може да се използва в различни видове ястия, добавяйки уникален и комплексен аромат.

Зелената лютеница е неизменна част от местната храна в Индия, защото ментата действа благотворно на храносмилателната система.

Рецептата за ментова лютеница обикновено включва добавяне на мента, кориандър, чили чушки и лимонов сок в блендер и се обработва, докато сместа стане гладка. В индийската кухня тамаринд пастата или оцетът се заменят с лимонов сок. Един от ключовите елементи за създаване на ментова лютеница са пресните съставки и балансът между сладко, солено и кисело.

Ментата много често се поднася със свинското месо, но ментовата лютеница може да се добави към различни храни. Освен за допълнение към свинското тя служи като подправка и за други меса като пилешко или телешко месо. Можете да добавите пикантен елемент към вегетарианската кухня благодарение на тази разядка. Ментовата лютеница понякога се сервира и само с пържени и печени индийски хлебчета като paratha и Наан.

Много индийски ястия често завършват с продукти или смес от съставки, облекчаваща храносмилателната система. Тук спадат и популярните пълнени листа, известни като paan. Ментата съдържа химикали, които действат като противовъзпалителни агенти и аналгетици.

Ментова лютеница

Основната рецепта за ментова лютеница може лесно да се модифицира и да се създаде широка гама от видове, които могат да бъдат използвани за всякакви поводи. Самата основна рецепта може да бъде смекчена с по-малко мента, така че може да се използва за бяла риба. Пикантността може да бъде повишена с люти чушки, за да бъде използвана за говеждо месо. С добавянето на повече лимонов сок или оцет може да се използва за мариноване на месо. Може да се добавят и подправки като кориандър или кимион.

Има много видове подобни лютеници в индийската кухня, известно като чътни. За направата им могат да се използват и плодове като манго и круша. Има билкови лютеници, направени отново от съставки като кориандър. Вариациите на този тип допълващ сос са толкова разнообразни, колкото и самата индийска храна.

Печени агнешки пържоли често се сервират с ментова лютеница или желе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Илияна Димова
мента не съм използвала в рецепти, само като чай или тинктура, но доста често слагам джоджен, а те нали имат сходен аромат
0
0
Ваня Георгиева
Много странна лютеница не бих кусала ментова такава но за овкусяване явно е добре.
0
0
Сия Рибагина
Сия Рибагина
04.10.2016 13:56
Предполагам, че в статията става въпрос за индийското чатни (чътни), което аз лично не бих нарекла лютеница. Лютеницата си е традиционно български сос и не мога да приема употребата на думата за индийска разядка, която си има свое име. Другата основна разлика е че в лютеницата се слагат зеленчуци, а в индийското чатни се слагат и плодове.
0
0