Основните модерни сосове са чътни, релиш, салца, ароматизирано олио и пюре, плюс цялата гама азиатски сосове.
Те не разчитат толкова на сгъстителя, а на свежите и леки аромати и съставки. Днес много шеф готвачи са повлияни от от кухните по цял свят като например латиноамериканска или азиатска кухня. Модерните сосове се развиват, с тях се експериментира и затова е трудно да се категоризират с точност.
Напоследък много силно навлязоха индийски, виетнамски и японски сосове. Ще минат години, за да ги опознаем и проучим напълно.
Сосовете за топене стават все по популярни като закуска или разядка. Тайландският сос с пролетни рулца е отличен вариант за партита, когато всеки си взема от храната.
Ето какво представляват накратко някой модерни сосове:
![Чътни](/files/lib/600x350/chutney-mango.webp)
- Релиш - прилича на нашите рязадки. Той се приготвя от сурови или мариновани зеленчуци;
- Ароматизирано олио - лек и интересен сос, който може да се ползва вместо салатен дресинг;
- Чътни - произлиза от Индия и представлява сготвени плодове и зеленчуци. Вкусът му може да е остър, сладък или пикантен. Чътнито с манго е особено популярно като гарнитура към къри.
- Пюре - почти всички зеленчуци могат да бъдат пюрирани. Понякога резултатът се нарича кули;
- Салца - на испански и италиански означава сос, но мексиканската салца представлява ситно нарязани домати, лук, люти чушки и подправки. В повечето страни думата салца означава ситно нарязани или сготвени зеленчуци, подправки, а понякога и плодове.
За направата на пикантна салца, просто смесете следните продукти:
*2-3 средно големи домата, нарязани на кубчета
*1 червена люта чушка, нарязна на ситно
*1/2 глава червен лук, нарязан на ситно
![Салса](/files/lib/600x350/mexican-tomato-salsa4.webp)
*1/2 ч.ч. ситно нарязан кориандър
*сокът от 1 лимон
*сол и черен пипер на вкус
*риган или кимион на вкус по желание.
Коментари