Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Новата слава на стария качамак

Новата слава на стария качамак

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
1572k
Новата слава на стария качамак
Снимка: Елена Стефанова Йорданова

Качамакът е онова ядене от детството, което бабите ни търпеливо приготвяха дълго, разбърквайки безкрайно брашното от царевица с вода до печката. За да се получи накрая онзи невероятен вкус, който остава за цял живот.

Качамакът, или мамалигата, е ястието на нашия регион, нещо като запазената марка на Балканите, макар славата му да се пренася и извън полуострова, към Италия и отвъд, където носи звучното име полента. И въпреки че е стар колкото вече никой не помни, забравян и пренебрегван, днес той изживява своя истински Ренесанс.

Има го в менюто на много малки кръчми, но се приготвя и в кухните на големите ресторанти. Разбира се, времето и кулинарният талант на шеф готвачите са го преобразили, превръщайки го все повече в модерно ястие, част от изискани гурме рецепти.

А той, освен че е хранителен и безкрайно вкусен, е и лесен за приготвяне. Ето няколко идеи, които ще ви помогнат да направите интересен модерен качамак.

Печен качамак по средиземноморски

полента със спанак

Това е ароматен и свеж вариант за качамак със средиземноморски вкус. За да приготвите четири порции от него, ще са ви нужни 250 г царевичен грис, около 1 л вода, около 200 грама бяло сирене, 300 г спанак, 4-5 белени домата, няколко щипки риган и розмарин, 3 скилидки чесън, зехтин и сол на вкус.

За да приготвите тази рецепта, първо сварете царевичния грис според указанията на опаковката, бъркайки го непрестанно, докато се отдели от стените на съда. Добавете розмарина, разбъркайте и изсипете сместа в тавичка. След като се охлади, го обърнете върху кухненска дъска.

В изпразнената тавичка пък изсипете зехтина, доматите, нарязания на ситно чесън, посолете и поставете нарязан спанака. После поставете тавичката във фурната за около половин час, а през това време нарежете охладения качамак на равни квадрати. След това ги поставете във тавата от фурната, поръсете с пармезан и натрошете сиренето. Може да украсите с домати.

Качамак с наденица

полента с наденички

Това е една рецепта, която ще ви донесе истинска наслада и ще ви даде възможност да се насладите изцяло на всички качества на царевичния деликатес. А с чаша бяло вино към него може да откриете истинското щастие.

Пътят към него може да ви отнеме едва 30 минути. И ще са ви нужни 360 г царевичен грис, 1. 2 л вода, 4 наденички, 400 г доматено пюре, малко сирене фета, малко градински подправки, сол и пипер.

Приготвянето започва със сваряване на надениците, което ще помогне за обезмасляването им. Извадете ги и подсушете с абсорбираща кърпа. След това свалете обвивката им и извадете вътрешността им. В един тиган сгответе месото от наденицата, доматите и подправките, добавете и един нарязан лук. Нека се готви около 15 минути под похлупак на умерен огън.

През това време направете качамака - кипнете вода и продължете според указанията на опаковката. Посолете и разбърквайте през цялото време на готвенето. Когато сместа е готова и поизстине, извадете я върху хартиена кърпа. След това я нарежете на квадрати или в други форми.

Накрая поставете в нагорещена чиния и изсипете отгоре приготвената наденица. Натрошете сирене, може да добавите и пармезан. Сервирайте с хубава салатка.

Наздраве!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest