Пригответе кнедли, ако искате да изненадате семейството си с нещо, което не е опитвало досега. Картофените кнедли може да направите от остатъци от картофено пюре.
Ако не сте правили пюре, ще трябва да сварите и пасирате картофи.
Необходими продукти: 750 грама картофи, 2 яйца, 50 грама галета, 200 грама брашно, сол, черен пипер и индийско орехче на вкус.
Начин на приготвяне: Картофите се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват в солена вода. Отцеждат се и се пасират. Ако пюрето се получи прекалено гъсто, се добавя малко топла вода. Охлажда се до стайна температура и след това се оставя за 4 до 8 часа в хладилник.
В студеното пюре се добавят яйцата, галетата и брашното. Добавят се подправките и всичко се разбърква добре. С ръце се оформят топчета, а след това се оформят като много малки кебапчета.
Слагат се във вряла солена вода и се варят 20 минути на бавен огън. Вадят се с решетъчна лъжица и се сервират горещи като гарнитура към ястия с месо, риба или зеленчуци.
Кнедлите с месо са вкусна и изпитана рецепта.
Необходими продукти: 350 грама кайма, 1 глава лук, сол, черен пипер, майорана, магданоз – на вкус, олио за пържене, 300 грама картофи, 120 грама брашно, 30 грама грис, 30 грама масло, 2 жълтъка.
Начин на приготвяне: Каймата леко се запържва с нарязания на ситно лук. Добавят се подправките и всичко се разбърква. Сварените картофи се пасират и се добавя маслото, грисът, жълтъците и брашното.
Омесва се тесто и се оформят малки топчета от каймата. Всяко топче се увива в парче от тестото, оформя се като малко кебапче и се вари в солена вода на бавен огън 20 минути. Сервира се с нарязано кисело зеле.
Кнедлите са вкусни и когато са сладки.
Необходими продукти: 500 милилитра прясно мляко, 8 грама суха мая, 1 яйце, 20 милилитра олио, 250 грама брашно, щипка сол, щипка захар.
Начин на приготвяне: Маята се разтваря в топло мляко с малко захар и се оставя да шупне. Добавя се останалото мляко, яйцето, олиото, солта и всичко се разбърква.
Добавя се пресятото брашно, докато тестото не престане да полепва по ръцете. Тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя за 25 минути на топло, за да бухне.
Натиска се няколко пъти и отново се оставя за половин час да бухне пак. Оформят се продълговати заоблени парченца и се оставят 15 минути да набъбнат.
Сваряват се 20 минути във вода или 25 минути на пара. Сервират се с топинг от карамел или по-течно сладко.
Коментари