Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да си приготвим червено песто

Как да си приготвим червено песто

Песто

Почти няма рецепта за приготвяне на песто, която да не се нарича класическа. Съществуват множество разновидности на дъхавия сос и въпреки различните съставки, които се слагат във всички тях, едно е сигурно – класическият песто дженовезе се прави основно от босилек.

В Сицилия приготвят пастата не в зелен, а в червен цвят (Pesto alla Siciliana), като за целта се използват домати, а босилекът, който се добавя, е съвсем малко количество. Освен това ядките, които слагат в червеното сицилианско песто, най-често са бадемови. В Калабрия пък постигат червения цвят на пестото с помощта на чушки и черен пипер (Pesto alla Calabrese).

В общи линии е въпрос на въображение и вкус как точно ще си приготвите песто, но ако искате да опитате червен вариант на този сос, предлагаме ви рецепта, чийто краен резултат е особено сполучлив:

Червено песто със сушени домати и бадемови ядки

Необходими продукти: 100 г сушени домати, 25 г бадемови ядки, 1 ½ ч.ч. накълцани на ситно печени червени чушки, по ½ ч.ч. нарязан пресен магданоз и босилек, 4 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, сол и черен пипер.

Червено Песто

Начин на приготвяне: изпечете ядките на сух тиган и сложете доматите в гореща вода, за да се надуят. Доматите стоят покрити във водата около половин час. След това смесете в кухненския робот чушките, които сте отцедили, босилека, магданоза, чесъна, ядките, както и предварително скълцаните и отцедени домати.

Разбийте всичко в блендер, а после добавете зехтина на тънка струйка и отново разбийте с уреда до получаване на хомогенна смес. Накрая посолете и добавете черен пипер на вкус. Използвайте соса за подправяне на паста, сандвичи, свежи салати и студени меса.

Към тези продукти можете да добавите маслини, люти чушлета, пармезан или друго твърдо сирене, което е по вкуса ви. Можете също да замените бадемовите ядки с орехови или кедрови.

Пестото е незаменима част от италианската кухня, а причината, сосът да бъде толкова разпространен, е неговата функционалност – той може да се сервира към най-различни гозби и тестени изделия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest