Почти няма рецепта за приготвяне на песто, която да не се нарича класическа. Съществуват множество разновидности на дъхавия сос и въпреки различните съставки, които се слагат във всички тях, едно е сигурно – класическият песто дженовезе се прави основно от босилек.
В Сицилия приготвят пастата не в зелен, а в червен цвят (Pesto alla Siciliana), като за целта се използват домати, а босилекът, който се добавя, е съвсем малко количество. Освен това ядките, които слагат в червеното сицилианско песто, най-често са бадемови. В Калабрия пък постигат червения цвят на пестото с помощта на чушки и черен пипер (Pesto alla Calabrese).
В общи линии е въпрос на въображение и вкус как точно ще си приготвите песто, но ако искате да опитате червен вариант на този сос, предлагаме ви рецепта, чийто краен резултат е особено сполучлив:
Червено песто със сушени домати и бадемови ядки
Необходими продукти: 100 г сушени домати, 25 г бадемови ядки, 1 ½ ч.ч. накълцани на ситно печени червени чушки, по ½ ч.ч. нарязан пресен магданоз и босилек, 4 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, сол и черен пипер.
Начин на приготвяне: изпечете ядките на сух тиган и сложете доматите в гореща вода, за да се надуят. Доматите стоят покрити във водата около половин час. След това смесете в кухненския робот чушките, които сте отцедили, босилека, магданоза, чесъна, ядките, както и предварително скълцаните и отцедени домати.
Разбийте всичко в блендер, а после добавете зехтина на тънка струйка и отново разбийте с уреда до получаване на хомогенна смес. Накрая посолете и добавете черен пипер на вкус. Използвайте соса за подправяне на паста, сандвичи, свежи салати и студени меса.
Към тези продукти можете да добавите маслини, люти чушлета, пармезан или друго твърдо сирене, което е по вкуса ви. Можете също да замените бадемовите ядки с орехови или кедрови.
Пестото е незаменима част от италианската кухня, а причината, сосът да бъде толкова разпространен, е неговата функционалност – той може да се сервира към най-различни гозби и тестени изделия.
Коментари