На хората са познати много разнообразни зеленчуци и болшинството от тях имат невероятни ползи. Сред тях има едни вид- тиквичи Патисон, който е познат отдавна, но все още не е така популярен сред хората, като останалите зеленчуци. А тази пъпешова култура е богата на витамини и носи много ползи за организма. Някои някои ползи и кулинарна употреба на тиквички Патисон.
Съдържание и ползи от тиквичките Патисон
Тази култура се отглежда в лехи, зрее в средата на лятото и представлява малка тиква с различен размер - от такъв на човешка длан, до големината на тенджера на готвене.
На цвят патисоните са бели, тъмнозелени или жълто-оранжеви. Съдържат сходни витамини и минерали и всички са с деликатен и приятен вкус.
От хранителна гледна точка, това е един от най-богатите на витамини и същевременно най-диетични продукти. Един плод на тиквичка Патисон съдържа само 18 килокалории и 90 процента вода.
Ненадминат е по богатство на протеини, фибри, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, витамини Е, В, каротин и аскорбинова киселина. Тиквичката Патисон съдържа и антиоксиданта лутеин, прости захари, ненаситени мастни киселини в семките и защитни за организма вещества.
![Тиквички Патисон](/files/lib/600x350/pumpkins-patisson.webp)
Ползи от тиквичките Патисон
Обикновено Патисонът се смила на прах, добавя се в чайове и настойки заради диуретичния си ефект и слабително действие.
Зеленчукът почиства червата и възстановява перисталтиката, намалява кръвното налягане е подпомага сърцето, премахва излишните течности и отпадните продукти от тялото, освежава и овлажнява кожата, подпомага работата на бъбреците, извлича токсините и хорестеролните наслагвания, действа успокоително и охлаждащо.
Готвене на тиквички Патисон
Бледият вариант на тиквичките е подходящ за различни рецепти - основно се приготвя варена или на пара, в задушени ястия, зеленчукови пюрета от тиквички, супи от тиквички и смутита. Може и да се пече или пържи в масло, със сметана, в сосове.
![Тиквички Патисон за пълнене](/files/lib/600x350/pumpkin-brulee.webp)
Патисонът може да се приготви в буркан за зимата, подобно на краставичките и обикновените мариновани тиквички. Маринова се цял или на парчета. Става и на добър зеленчуков хайвер, подходящ през зимата при липсата на витамини.
От големите тиквички се прави и кайма, а малките се пълнят като чешките с месо, ориз и зеленчуци. Вариантите за пълнени тиквички са много.
Тъй като имат неутрален вкус, чудесно се съчетават с домати, чушки, патладжани, боб, моркови, целина, лук, чесън, билки, месо, млечни продукти, подправки.
Патисоните приятно обогатяват диетата и зареждат тялото с хранителни вещества. Те не предизвикват алергии и се усвояват добре от тялото. При прекомерна употреба може да предизвикат разхлабване. При бъбречна недостатъчност и уролитиаза с тях трябва да се внимава. За всички останали Патисонът е чудесна идея за включване във всякакви рецепти с тиквички.
Коментари