Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Готвене и хранителни ползи от тиквичките Патисон

Готвене и хранителни ползи от тиквичките Патисон

Готвене и хранителни ползи от тиквичките Патисон
Снимка: Yordanka Vasileva

На хората са познати много разнообразни зеленчуци и болшинството от тях имат невероятни ползи. Сред тях има едни вид- тиквичи Патисон, който е познат отдавна, но все още не е така популярен сред хората, като останалите зеленчуци. А тази пъпешова култура е богата на витамини и носи много ползи за организма. Някои някои ползи и кулинарна употреба на тиквички Патисон.

Съдържание и ползи от тиквичките Патисон

Тази култура се отглежда в лехи, зрее в средата на лятото и представлява малка тиква с различен размер - от такъв на човешка длан, до големината на тенджера на готвене.

На цвят патисоните са бели, тъмнозелени или жълто-оранжеви. Съдържат сходни витамини и минерали и всички са с деликатен и приятен вкус.

От хранителна гледна точка, това е един от най-богатите на витамини и същевременно най-диетични продукти. Един плод на тиквичка Патисон съдържа само 18 килокалории и 90 процента вода.

Ненадминат е по богатство на протеини, фибри, калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, витамини Е, В, каротин и аскорбинова киселина. Тиквичката Патисон съдържа и антиоксиданта лутеин, прости захари, ненаситени мастни киселини в семките и защитни за организма вещества.

Тиквички Патисон
Снимка: Hans/pixabay.com

Ползи от тиквичките Патисон

Обикновено Патисонът се смила на прах, добавя се в чайове и настойки заради диуретичния си ефект и слабително действие.

Зеленчукът почиства червата и възстановява перисталтиката, намалява кръвното налягане е подпомага сърцето, премахва излишните течности и отпадните продукти от тялото, освежава и овлажнява кожата, подпомага работата на бъбреците, извлича токсините и хорестеролните наслагвания, действа успокоително и охлаждащо.

Готвене на тиквички Патисон

Бледият вариант на тиквичките е подходящ за различни рецепти - основно се приготвя варена или на пара, в задушени ястия, зеленчукови пюрета от тиквички, супи от тиквички и смутита. Може и да се пече или пържи в масло, със сметана, в сосове.

Тиквички Патисон за пълнене
Снимка: Иван Паунов

Патисонът може да се приготви в буркан за зимата, подобно на краставичките и обикновените мариновани тиквички. Маринова се цял или на парчета. Става и на добър зеленчуков хайвер, подходящ през зимата при липсата на витамини.

От големите тиквички се прави и кайма, а малките се пълнят като чешките с месо, ориз и зеленчуци. Вариантите за пълнени тиквички са много.

Тъй като имат неутрален вкус, чудесно се съчетават с домати, чушки, патладжани, боб, моркови, целина, лук, чесън, билки, месо, млечни продукти, подправки.

Патисоните приятно обогатяват диетата и зареждат тялото с хранителни вещества. Те не предизвикват алергии и се усвояват добре от тялото. При прекомерна употреба може да предизвикат разхлабване. При бъбречна недостатъчност и уролитиаза с тях трябва да се внимава. За всички останали Патисонът е чудесна идея за включване във всякакви рецепти с тиквички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest