Научното наименование на доматите е Solanum lycopersicum, а родината им е Южна Америка. Въпреки че технически са плод, доматите обикновено се категоризират като зеленчуци.
Доматите са основният хранителен източник на антиоксидантния ликопен, който е свързан с много ползи за здравето, включително намален риск от сърдечни заболявания и рак.
Те също са чудесен източник на витамин С, калий, фолиева киселина и витамин К.
Доматите обикновено са червени, когато са зрели, но могат да имат в различни цветове, включително жълто, оранжево, зелено и лилаво. Има много подвидове на домати, които са с различни форми и вкус.
Хранителен състав на доматите
Водният състав в доматите е около 95%. Другите 5% се състоят предимно от въглехидрати и фибри.
Един (123 г) среден домат съдържа само 22 калории.
Таблицата по-долу е с подробна информация за съдържащите се в домати хранителни вещества.
100 г зрели домати съдържат
калории - 18
Вода - 95%
Протеин- 0.9 г
Въглехидрати- 3.9 г
Захар -2.6 г
Влакна -1.2 г
Мазнина- 0.2 г
Наситени киселини -0.03 г
Мононенаситени киселини- 0.03 г
Полиненаситени киселини -0.08 г
Омега-3.0 г
Омега-6 - 0.08 г
Транс мазнини ~
Въглехидратите в доматите
Въглехидратите съставляват 4% сурови домати, което е по-малко от 5 г въглехидрати за средно големи домати (123 г). Обикновените захари като глюкоза и фруктоза съставляват почти 70% от съдържанието на въглехидрати.
Фибри в доматите
Доматите са добър източник на фибри, като осигуряват около 1.5 грама за средно големи домати. Повечето от влакната (87%) в домати са неразтворими, под формата на хемицелулоза, целулоза и лигнин.
Доматите са добър източник на няколко витамина и минерала.
Витамин С: Основно хранително вещество и антиоксидант. Един среден домат може да осигури около 28% от препоръчителния дневен прием.
Калий: Основен минерал, полезен за контрол на кръвното налягане и профилактика на сърдечносъдовите заболявания.
Витамин К1: известен също като филоквинон, витамин К е важен за коагулацията на кръвта и здравето на костите.
Фолиева киселина (B9): Един от В-витамините, който е важен за нормалния тъканен растеж и клетъчната функция. Това е особено важно за бременните жени.
Коментари