Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Броколи - хранителни факти и ползи за здравето

Броколи - хранителни факти и ползи за здравето

редакция:
Броколи

Броколите са едни от най-популярните кръстоцветни зеленчуци, известни с благоприятните си ефекти за здравето. Те са богати на много хранителни вещества като фибри, витамин С, витамин К, желязо и калий.

Вкусните броколи могат да се консумират както сурови, така и сготвени.

Суровите броколи съдържат почти 90% вода, 7% въглехидрати, 3% протеин и почти никакви мазнини.

Хранителни факти за 100 g сурови броколи

Броколи

- Калории - 34;

- Вода - 89%;

- Протеин - 2.8 g;

- Въглехидрати - 6.6 g;

- Захар - 1.7 g;

- Фибри – 2.6 g;

- Мазнини - 0.4 g;

- Наситени – 0.04 g;

- Мононенаситени - 0.01 g;

- Полиненаситени – 0.04 g;

- Омега-3 - 0.02 g;

- Омега-6 - 0.02 g;

- Въглехидрати.

Въглехидратите в броколите се състоят предимно от фибри и захари.

Фибри в броколите

91 g сурови броколи осигуряват 2.3 g фибри, което е около 5-10% от препоръчителния дневен прием на фибри. Фибрите поддържат здрава чревна флора и намалят риска от различни заболявания.

Протеин в броколите

Ползи от броколи

Броколите имат повече протеин в сравнение с другите зеленчуци. Въпреки това поради високото им съдържание на вода, една купа броколи осигурява само 3 g протеин.

Витамини и минерали

Броколите са богати на много витамини и минерали.

- Витамин С: Антиоксидант, важен за имунната функция и здравето на кожата. 45 g сурови броколи осигуряват почти 70% от препоръчителния дневен прием;

- Витамин К1: Важен е за кръвосъсирването и може да стимулира костното здраве;

-Фолиева киселина (Витамин B9): Много важна за бременните жени и за нормалния тъканен растеж и клетъчната функция;

- Калий: Полезен за контрола на кръвното налягане и предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания;

- Манган: Среща се в големи количества в пълнозърнестите храни, бобовите растения, плодовете и зеленчуците;

- Желязо: Важно за транспортирането на кислород в червените кръвни телца.

Други растителни съединения в броколите

Паста с броколи

Броколите са богати също на различни антиоксиданти и растителни съединения:

- Сулфорафан;

- Индол-3-карбинол;

- Каротеноиди;

- Каемпферол;

- Кверцетин.

Ползи за здравето от броколите

- Предотвратяват рака

Броколите са богати на съединения, за които се смята, че имат защитни ефекти срещу рака. Сулфорафанът в броколите действа срещу образуването на рак чрез намаляване на оксидативния стрес;

- Понижават нивата на холестерола

Броколите могат да понижат нивата на холестерола чрез свързване на веществата в тях с жлъчните киселини в червата. По този начин те се отделят от тялото и се предотвратява повторното им използване. Това намалява общото ниво на холестерол в организма и се намалява рискът от сърдечно-съдови заболявания и рак;

- Очно здраве

Броколите съдържат каротеноидите - лутеин и зеаксантин, които могат да подобрят здравето на очите и да намалят риска от очни заболявания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest