Gotvach.bg»Съвети»Как да разберем кога патладжанът е узрял?

Как да разберем кога патладжанът е узрял?

МарияМария
Новак
235
Как да разберем кога патладжанът е узрял?
Комплект за готвене от 9 части
Качество без компромис:
Комплект за готвене от 9 части
193.84 лв.

Ако сте решили да включите патладжан в гозбите и приготвянето на домашно ястие, трябва да знаете как да изберете вкусен и свеж зеленчук.

Търсете патладжан с лъскава и гладка обвивка.

Лошият външен вид е знак за недобро съхранение или лошо качество.

Бръчките по кората показват, че патладжанът е стар и неподходящ за консумация. Избягвайте зеленчуци с кафяви или меки петна.

Патладжанът трябва да е леко твърд - идеално узрелият патладжан не трябва да омеква при докосване.

Въпреки че по-голямата част от растението трябва да бъде ярко лилаво (или ярко бяло, в зависимост от сорта), краят на стъблото трябва да е зелен.

Дори когато зеленчукът изглежда добре, около стъблото може да се крият признаци на увреждане. Проверете първо там.

Големите патладжани могат да бъдат по-горчиви и да имат повече семена, тъй като зеленчукът е оставен да зрее по-дълго време. Избирайте малки до средни и добре оформени патладжани.

Консумирайте патладжани в рамките на една седмица.

Патладжаните могат да се съхраняват в хладилника за не повече от 4-5 дни, а през това време е задължително да ги използвате за вкусотии като:

- Имамбаялдъ;

- Паниран патладжан;

- Гръцка муската с патладжани;

- Пълнени патладжани;

- Патладжани по италиански.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен