Ако сте решили да включите патладжан в гозбите и приготвянето на домашно ястие, трябва да знаете как да изберете вкусен и свеж зеленчук.
Търсете патладжан с лъскава и гладка обвивка.
Лошият външен вид е знак за недобро съхранение или лошо качество.
Бръчките по кората показват, че патладжанът е стар и неподходящ за консумация. Избягвайте зеленчуци с кафяви или меки петна.
Патладжанът трябва да е леко твърд - идеално узрелият патладжан не трябва да омеква при докосване.
Въпреки че по-голямата част от растението трябва да бъде ярко лилаво (или ярко бяло, в зависимост от сорта), краят на стъблото трябва да е зелен.
Дори когато зеленчукът изглежда добре, около стъблото може да се крият признаци на увреждане. Проверете първо там.
Големите патладжани могат да бъдат по-горчиви и да имат повече семена, тъй като зеленчукът е оставен да зрее по-дълго време. Избирайте малки до средни и добре оформени патладжани.
Консумирайте патладжани в рамките на една седмица.
Патладжаните могат да се съхраняват в хладилника за не повече от 4-5 дни, а през това време е задължително да ги използвате за вкусотии като:
- Имамбаялдъ;
- Паниран патладжан;
- Гръцка муската с патладжани;
- Патладжани по италиански.
Коментари