Зелената съставка в баклавата е шамфъстък. Тя е характерна и за други турски десерти като кадаиф например. Той е събрал в себе си редица полезни вещества. Съдържа калий, калций, магнезий, мед, манган, желязо и фосфор. Мастните киселини, които има шамфъстъкът, са линоленова, олеинова, стеаринова и палмитинова.
Комбинацията на всичко това спомага за нормалното протичане на липидния обмен в организма. Витамините които съдържа са от група А и В като витамин В1, В6, В9, В9, С и Е. Също така шамфъстъкът е изключително богат на фибри.
Също така симптомите на тревожност и нервност се повлияват добре от приема на шамфъстък. Полезен е и при безсъние. Високото ниво на антиоксиданти, витамините С и Е, селен и ресвератрол подпомагат забавянето на стареенето на клетките.
Маслото от шамфъстък намира приложение и в козметиката за избелването на кожата, регенеративни процедури или различни възпалителни процеси.
Полезните съставки в ядката, използвана в турската баклава, подобряват и зрението. Лутеинът, който съдържа, е отличното средство за това. При бременност е препоръчително да се хапва шамфъстък, тъй като той укрепва имунната система и предпазва майката от заболявания.
Калцият и лутеинът спомагат процеса за правилното формиране на костната тъкан на бебето. Хубаво е все пак количеството при бременните да не надвишава около 15- 20 ядки на ден. След раждане е желателно приемът на ядките да се ограничи особено при кърмене поради алергични реакции на бебето.
Вече знаете защо да хапвате баклава с шамфъстък.
Изпробвайте различни идеи за баклава!
Коментари