В Турция въвеждат стандарт за националния си десерт – баклавата. Властите в южната ни съседка настояват сладкиша да се произвежда само от качествени продукти.
Турският институт по стандартизация – TSE, с готовност прие предложението за въвеждане на стандарт при баклавата. Според тях за производството на сладкото изкушение задължително трябва да се определят критерии, тъй като много производители използват неоригинални съставки, с които развалят вкуса на истинската турска баклава.
За да намалят своите разходи, много от търговците продават сладкиш, който е далеч от традиционния за Турция десерт. При проверки е установено, че често клиентите са мамени с фалшиви или подменени продукти, които са се отклонявали от оригиналната рецепта.
В много от търговските обекти предлаганата баклава е съдържала обикновени фъстъци, вместо шам-фъстък, растителни или транс мазнини вместо масло, както и подсладители вместо бяла захар.
От института все пак правят уточнението, че приготвянето на баклавата има своите специфики в различните райони на Турция и някои продукти са целенасочено пропускани, докато други са добавяни.
Според TSE турската баклава трябва да им златистожълт цвят, сиропът не трябва да е прекалено гъст или да предизвиква парене в устата при консумация.
Въведеният стандарт ще определи и задължителните продукти за ориенталския десерт – брашно, сол, вода, малко мазнина, захар и шам-фъстък, като всяко парченце от него трябва да е най-малко 35 милиметра.
Баклавата е смятана за националния десерт в Турция, като за нейния произход до неотдавна се водеха големи спорове между Гърция, Турция и Близкият Изток.
Преди известно време турски производител от Газиантеп стана първият търговец на баклава, който получи статус на запазена търговска марка от Европейския съюз.
В битката за националността на баклавата Турският институт по нормите настоява и до днес за турския произход на емблематичния десерт, напомняйки, че името му произлиза от старотурските думи баклау или баклаъ.
Коментари