Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Няколко идеи за вкусна баклава

Няколко идеи за вкусна баклава

Няколко идеи за вкусна баклава

Баклавата е ориенталски десерт, произлизащ от апетитната арабска кухня. През вековете баклавата се разпространява в Турция, сред иранските и балканските народи. Към днешна дата класическата рецепта за приготвянето на баклава - разточено и опечено на много тънки кори тесто, с плънка от орехови ядки (или шамфъстък) и залято със захарен сироп, съществува в различни разновидности. В настоящата статия ще ви представим някои новаторски рецепти за баклава.

Баклава, пълнена с кадаиф

Необходими продукти: 1 пакет готови тънки кори, 250 грама суров кадаиф, 200 грама разтопено масло;

За плънката:

350 грама счукани на ситно орехи, супена лъжица грис, половин чаена чаша захар, чаена лъжица канела;

За сиропа:

1 килограм захар, литър и половина вода, пръчка канела, сокът на един лимон и щипка бахар;

Начин на приготвяне: Разгънете внимателно пресните готови кори. Пригответе плънката като смесите в купа всички продукти. Най-горната намажете обилно с масло, сложете от плънката и най-отгоре разстелете пласт от суровия пресен кадаиф. Разпределете го внимателно и равномерно - до самия край на корите. Навийте на руло горните 2 кори с плънката. С масло намажете обилно следващата кора, сложете рулото върху нея и заедно с още една кора го навийте отново - едно руло се завива с 4 кори. Ще получите 5 или 6 дебели рула, които може да нарежете на парчета. Поставете баклавата в намаслена тава печете за около половин час на 180 С (докато не се получи златиста коричка).

Време е за сиропа. Смесете всички продукти и ги сварете за около 10 минути. Оставете го да се поохлади и залейте баклавата. Ще стане по-вкусна трябва да я оставите да престои едно денонощие.

Няколко идеи за вкусна баклава

Шоколадова баклава

Необходими продукти: 500 грама фини кори, 200 грама орехи, 100 грама млечен шоколад, супена лъжица захар, супена лъжица грис, кората на един лимон, 100 грама масло, половин литър газирана вода, 60 грама маргарин, половин килограм захар и 5 грама ванилия.

Начин на приготвяне:Сварете газираната вода заедно с маслото, а после изчакайте да се охлади. В съд смесете смлените орехи, настъргания шоколад, настърганата лимонова кора, захарта и гриса. С четка намажете всяка кора с охладено масло. На няколко сантиметра от края поръсете с дебел слой от ореховата смес. С помощта на дълъг шиш навийте кората с плънката на не много стегнато руло. Сложете получилото се руло в средата на тавата и с избутване на кората извадете иглата - така ще се получи красива тестена хармоника. Повторете целия този ритуал до изчерпване на продуктите и корите.

Залейте баклавата с разтопения маргарин. Сложете да се пече в предварително загрята на 200 С фурна за около половин час.

За сиропа. На тих огън разтопете 100 грама от захарта, докато се получи карамел. Добавете 100 милилитра вряща вода към карамела и разбърквайте. Сложете още останалата захар и 300 милилитра вода. Нека да ври за около 10 минути докато сиропът не се сгъсти. Накрая добавете ванилията и отново разбъркайте.

Няколко идеи за вкусна баклава

С горещия сироп залейте студената баклава или със студения сироп горещата баклава. Оставете да престои едно денонощие.

Смокинова баклава

Необходими продукти: 500 грама кори за баклава, 200 грама масло, 200 грама сушени смокини, 100 грама сушени кайсии, 200 грама орехи, нарязани на едро, 200 грама бадеми, фино смлени;

За сиропа:

450 грама захар, 3 чаени чаши вода, 3 карамфилчета, кората на 1 портокал, 2 супени лъжици лимонов сок, 3 супени лъжици мед

Няколко идеи за вкусна баклава

Начин на приготвяне: Първо пригответе сиропа като кипнете и оставите да врат за 15 минути захарта, водата и карамфилът. Свалете ги от котлона и добавете кората на портокала, обелена на спирала. Оставете да изстине. Извадете подправките и добавете лимоновия сок и меда.

Ред е на баклавата. Накиснете за около час смокините и кайсиите, отцедете ги, подсушете ги и ги нарежете на купчета. Смесете ги с орехите и малко повече от половината бадеми. Загрейте фурната на 180 С. Разтопете маслото и с част от него намажете дъното на тавата. Разделете корите на 5-6 равни части.

Покрийте първата само с плънка, а останалите - освен с плънка, и с по 2 супени лъжици. С последната кора покрийте всичко, без да й се слагате плънка. Нарежете на квадратчета или ромбоиди. По разрезите и краищата капнете малко маслото. Сложете я във фурната за около 20 минути, после я поръсете с останалите смлени бадеми и я върнете отново за още 2-3 минути.

И за финал - залейте със сиропа, покрийте с фолио и оставете да престои поне 3 часа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest