Баклавата безспорно е най-разпространеният сладкиш в Арабския свят, възникнал още от времето на Османската империя. Много популярен е също така и сред Балканските народи, а дори и във Франция, но там е приготвян по малко по-различен начин.
Видовете баклава могат да бъдат разделени в зависимост от това от какво тесто се приготвя баклавата и с какво може да бъде напълнена, но традиционната баклава, която с голямо удоволствие можете да хапнете например в Истанбул, представлява сладкиш, приготвен от многолистно тесто, който се пълни със сушени ядки, пече се и се залива със захарен сироп, който в повечето случаи е ароматизиран с лимонова или портокалова вода.
Може да бъде нарязан под различна форма, но в повечето случаи се реже на ромбчета. В не толкова далечното минало традиционното тесто се е правело у дома, но вече дори и в "по-затънтените" арабски държави се продава готово тесто, предназначено за приготвянето на баклава и това доста улеснява процеса по приготвянето ѝ.
Ето традиционният вариант за баклава:
Необходими продукти: 500 г многолистно тесто, 50 г масло, 230 г орехи, 80 г захар за плънката и 230 г захар за сиропа, 1 ч. л. канела на прах, 1 с. л. портокалова вода, 130 мл вода, 1/2 лимон.
Начин на приготвяне: Захарта за сиропа и водата се слагат да заврят и леко се разбъркват. При завирането на сиропа, сокът от предварително изстисканият лимон се добавя към течността, а накрая и портокаловата вода. Така приготвеният сироп се остава настрани да изстива.
Тестото се срязва на две равни части, които да пасват на съда, в който ще ги печете. Върху набрашнен плот то се разточва така че да се получи правоъгълник с размери около 30Х25 см.
В намазнената тавичка се слага едната половина от тестото, а върху нея се слага смес от нарязаните на ситно орехи, захарта за плънката и канелата. Другата част от тестото се слага най-отгоре и се залива с разтопеното масло.
Очертават се линии в зависимост от това как ще искате да разрежете баклавата и тя се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна, в която се пече за около 30 мин.
Фурната се увеличава на 210 градуса и баклавата се оставя за още 10 мин. Изважда се, залива се с приготвения захарен сироп и преди да бъде поднесена трябва да престои така поне 16 часа, за да попие добре.
Тук може да видите още рецепти за вкусна баклава: Баклава Инжир, Хапки баклава, Баклава на рулца, Саралия баклава.
Коментари