Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Видове сладкиши, любими на всички ни

Видове сладкиши, любими на всички ни

Торта Сахер

Десертът без съмнение заема важна част от нашето меню, стига да не се прекалява с него. Чрез продуктите, от които се приготвя, в човешкия организъм влизат много ценни хранителни вещества като яйца, захар, мляко, плодове, орехови ядки и др., които обикновено не присъстват в останалото меню.

Всеки човек има свои любими сладкиши, които приготвя, консумира или поднася на своите гости, но има и някои, които са универсални и любими на всички ни. Когато избирате какъв да е десертът, трябва да се съобразявате с това колко да е калоричен и в какъв вид да е.

Това означава, че ако основното ястие е по-течно и по-тежко, сладкишът, който ще поднесете след него, трябва да е по сух и по-лек. И обратното - ако основното ястие е по-леко и по-сухо - десертът трябва да е по-течен и по-сочен.

торта Добуш

За сладкиш може да се брои всичко, което се поднася като десерт - торти, пасти, бонбони, сладки кремове и пайове, плодови желета и млека и т. н. Ето някои от най-популярните сладкиши, към които можете да се ориентирате, ако искате да имате по-разнообразни десерти:

1. Ябълков флен, който се приготвя от тесто, ябълки, ябълков мармалад, захар и др. и се поднася заедно с разбита подсладена сметана;

2. Тирамису, което е един от най-любимите сладкиши на мнозина, защото е доста лек. Не е необходимо да се пече и се приготвя от бишкоти, кафе, сирене маскарпоне и др.;

3. Баварски крем, който е много лесен за приготвяне и се състои основно от прясно мляко, жълтъци, захар и др.

Брюле

4. Торта Добуш, приготвена от специално бисквитено тесто, което се пече на платки, между които се слага крем по Ваш избор. Обикновено се прави с маслен крем;

5. Крем Брюле, който се приготвя с течна сметана, жълтъци и захар и противно на всеобщото мнение не е френски специалитет, а английски.

6. Виенски кекс, който се приготвя с яйца, прясно мляко, захар и брашно;

7. Пенетоне - вид италиански козунак, в който има различни захаросани плодове;

8. Чийз пай, който се приготвя от бисквити, извара или друг вид сирене и може да бъде комбиниран с различни плодове.

Класически десерти си остават още и Крем карамел, Торта Сахер, Торта Гараш, Чийзкейк, Бриош, Еклери, Ябълков сладкиш, Шоколадов мус, Лава кейк, Торта Павлова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Ирина Андреева Jolie
А каква е разликата между Чийз пай (точна 8) и Чийзкейк (в останалите десерти накрая на текста)?Тук са представени така,че все едно са два различни десерта.
0
0
Веселина Константинова
Моите любими десерти са шоколадовите, но обичам и тези с плодове и сметана.
0
0