Спомените от нашето детство са най-чистите и сладки спомени, които за жалост няма как да се върнат. Освен дългите игри навън с приятели другият хубав спомен е и пълните домашни трапези с вкусните ястия, приготвени от нашите родители и баби.
А завършекът на всяка вечеря или обяд естествено е домашният сладкиш, приготвен я от мама, я от баба.
Започваме със сладкиш от детството номер 1.
Сладкиш с шоколадова глазура
Необходими продукти:
Захар-1 1/2 ч.ч.
Кисело мляко-1 ч.ч.
Бакпулвер-2 ч.л.
Сода-1 ч.л.
Олио-1/2 ч.ч.
Орехи-1 ч.ч.смлени
Брашно-3 ч.ч.
Канела-2 ч.л.
За глазурата:
Шоколад-1 бр.
Олио-1 с.л.
Прясно мляко-2 с.л. или вода
Кокосови стърготини за поръсване
Начин на приготвяне:
Към млякото добавяме содата и бакпулвера. Щом шупне, добавяме и захарта, бъркаме до разтварянето ѝ. Прибавяме олиото, орехите, канелата и пресятото брашно. Разбъркваме добре всички продукти. В тава си слагаме хартия за печене, намазняваме я и сипваме сместа, като я разпределим равномерно из цялата тава.
Печем в предварително загрята фурна на 180°C за около 30 минути. След като се е изпекло, изваждаме от фурната и оставяме да се охлади. През това време си подготвяме глазурата. Разтапяме шоколада на водна баня, добавяме олиото и прясното мляко. Разтопения шоколад разпределяме върху сладкиша и поръсваме с кокосови стърготини.
Любимия кекс
Необходими продукти:
Яйца-3 бр.
Захар-1 ч.ч.
Брашно-2 ч.ч.
Ванилия-1 бр.
Орехи-150 г едро нарязани
Масло-50 г разтопено
Сода-1 ч.л.
Прясно мляко-125 мл
Олио-3 с.л.
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме брашното, ванилията, маслото, содата, прясното мляко, олиото и орехите. Омесваме добре всички продукти. Сипваме сместа в намазнена и набрашнена форма за кекс и печем сладкиша от детството в предварително загрята фурна до готовност.
Сладкиш с компот от праскови
Необходими продукти:
Яйца-4 бр.
Брашно-1 1/2 ч.ч.
Масло-1 к.ч.
Захар-1 ч.ч.
Ванилия-1 бр.
Бакпулвер-1 бр.
Праскови или друг плод
Начин на приготвяне:
С разтопеното масло намазваме тавата, нареждаме плодовете от компота. Останалите продукти смесваме до гладка смес и сипваме в тавата. Печем сладкиша от детството в предварително загрята фурна до готовност. Щом сладкишът е готов, изваждаме от фурната, оставяме то да се охлади и го обръщаме. Заливаме го със сока от компота. Оставяме няколко часа да попие хубаво преди консумация.
Селски ябълков сладкиш
Необходими продукти:
Яйца-3 бр.
Ябълки-2 бр.
Захар-250 г
Брашно-300 г
Олио-180 мл
Орехи-150 г
Бакпулвер-10 г
Канела
Пудра захар
Начин на приготвяне:
В купа си разбиваме яйцата и захарта. Добавяме настърганите ябълки, смлените орехи и останалите продукти. Разбъркваме добре всички продукти. Сипваме сместа в намазнена тава и печем в предварително загрята фурна до готовност. Готовия сладкиш оставяме да се охлади и поръсваме обилно с пудра захар.
Коментари