Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Любими десерти от детството

Любими десерти от детството

НикиНики
Гуру
1411
Любими десерти от детството

Помните ли пълната и разнообразна трапеза, когато отивахте на гости на баба? А вкусните десерти, приготвени от златните ѝ ръце?

Ще ви припомним някои любими десерти от детството!

Мляко с ориз

Необходими продукти:

Прясно мляко - 1 л;

Ориз - 1/2 ч.ч.;

Захар - 350 г;

Ванилия - 3 бр.;

Нишесте ванилия - 1/2 пакет;

Канела.

Начин на приготвяне:

Сваряваме ориза до полуготовност. Слагаме млякото в тенджера на котлона да кипне. Преди това прибавяме захарта и разбъркваме, докато захарта се разтопи. Нишестето разтваряме във вода. Изцеденият ориз прибавяме към млякото и разбъркваме. Добавяме на тънка струя разтвореното нишесте при непрекъснато бъркане. Прибавяме и ванилиите. Сместа разпределяме в купички и поставяме в тава с един пръст вода. Поставяме в предварително загрята фурна и печем до златист цвят. Изваждаме тавата, оставяме да се охладят и поръсваме с канела.

Сладки прасковки

Сладки праскови - десерт от детството

Необходими продукти:

Прясно мляко - 1 л;

Пудра захар - 80 г;

Ванилия - 2 бр.;

Портокали - 1 бр.; сока

За тестото

Брашно - 350 г;

Захар - 120 г;

Масло - 80 г;

Яйца - 2 бр.;

Бакпулвер - 1 ч.л.;

Лимони - 1 бр. кората;

Захар - за овалване;

Сладкарска боя - различни цветове.

Начин на приготвяне:

За този любим десерт най-напред слагаме млякото на котлона да кипне. През това време изцеждаме сока на портокала и настъргваме кората, добавяме ги към млякото. Оставяме го да се пресече. След това прецеждаме с марля и оставяме така сместа няколко часа.

Получената извара омесваме с пудрата захар и ванилията. Брашното смесваме с бакпулвера. Разтапяме брашното, яйцата разбиваме с кората от лимон и захарта, добавяме маслото и пак разбъркваме. Сухите продукти смесваме с течните и разбъркваме до получаването на тесто. От тестото оформяме топки. Подреждаме в тава, в която сме сложили хартия за печене.

Печем в предварително загрята фурна до готовност. Щом топките са готови, още докато са топли, се издълбават внимателно от долната страна и се оставят да се охладят. След това се пълнят с изварата и се слепват (може да замените и със някаква домашно сладко). Едната страна се овалва в единия цвят боя, а другата в друг. Овалваме в захарта. И нашите сладки прасковки са готови.

Фунийки с домашен крем

Фунийки с крем от детството

Необходими продукти:

За тестото

Яйца - 1 бр.;

Захар - 6 с.л.;

Кисело мляко - 1/2 ч.ч.;

Сода - 1/2 ч.л.;

Олио - 1/2 с.л.;

Брашно - 3 ч.ч.;

За крема

Прясно мляко - 1 л;

Брашно - 7 с.л.;

Масло - 70 г;

Яйца - 2 бр.;

Ванилия - 2 бр.;

Захар - 1 ч.ч.

Начин на приготвяне:

В купа сипваме захарта и яйцата. Разбиваме добре с миксер. Прибавяме киселото мляко и содата. Разбъркваме добре. Постепенно добавяме брашното и месим до получаването на меко тесто. Щом тестото е готово, разточваме на лист. Режим го на лентички. Взимаме формичката, намазваме я с мазнина и увиваме лентичката тесто. Печем в загрята фурна до готовност.

През това време си приготвяме крема. В купа си разбиваме брашното и яйцата с малка част от прясното мляко. Останалото мляко заедно със захарта слагаме на котлона до завиране, като бъркаме да се разтопи захарта. След това на тънка струя добавяме разбитото брашно при непрекъснато бъркане и до сгъстяване. Щом сладкарският крем се сгъсти, отнемаме от котлона. Добавяме маслото и ванилиите. Изстиналите домашни сладки фунийки пълним с топлия яйчен крем и оставяме за няколко часа преди консумация.

Реване

Необходими продукти:

Брашно - 1 и 1/2 ч.ч.;

Яйца - 4 бр.;

Захар - 1 ч.ч.;

Бакпулвер - 1 пакетче;

Сол - 1 щипка;

За сиропа

Захар - 2 ч.ч.;

Вода - 4 ч.ч.

Начин на приготвяне:

Яйцата и захарта разбиваме с миксер да получаването на крем. Добавяме брашното, бакпулвера и солта. Разбиваме до хомогенна смес. Сипваме готовата смес в тава и печем до готовност.

През това време приготвяме сиропа. В тенджера сипваме захарта и водата, щом кипне, се оставя да поври около 10 минути. Готовото реване нарязваме на парчета и заливаме със сиропа. Едното трябва да е топло, а другото студено. Оставяме реването за няколко часа преди консумация да поеме сиропа. След това хапване с наслада един от най-вкусните десерти от детството.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest