Несъмнено най-хубавият спомен и детският. Когато се върнем години назад, в главата ни изплуват носталгични спомени, който никога не могат да се върнат.
Гостуванията при баба и дядо на село, игрите навън до късните часове с приятелчетата се преливат неусетно с друг свиден момент - когато се върнем изморени от дългите игри навън, да усетим аромата на топла и вкусна манджа, приготвена от ръцете баба.
Нека поне за малко си припомним бабините манджи от детството, заради които израснахме здрави и щастливи.
Задължителните пълнени чушки с ориз и кайма, каша от коприва, пилешка каша, чушчена манджа, вкусна картофена яхния са само малка част от любимите манджи от детството.
В галерията горе събрахме колекция от нашите любими манджи от едно време. Нека да ви е вусно!
Печени пържени чушки с доматен сос
Необходими продукти:
Чушки - 10-15 бр.
Домати - 3 бр. големи
Лук - 1 бр. голям
Чесън - 3 скилидки
Брашно
Сол
Захар - 1 ч.л.
Начин на приготвяне:
Чушките измиваме и изпичаме (с дръжките), оставяме ги в съд с капак да се задушат. След това ги обелваме. В тиган си загряваме олио и пържим чушките, който сме оваляли в брашно. Готовите чушки подреждаме в чинията в кръг.
В същата мазнина си задушаваме нарязания на ситно лук и чесън. След това добавяме настърганите домати, захарта и сол на вкус. Готвим соса до сгъстяване. След като доматеният сос се сгъсти, поливаме чушките и поднасяме чушките с доматен сос топли.
Заек яхния
Необходими продукти:
Заек - 1 бр.
Лук - 1 бр.
Чесън - 5-6 глави
Домати - 2 бр.
Брашно
Червен пипер
Сол
Дафинов лист
Начин на приготвяне:
Заекът се почиства и нарязва на порции. Измиваме го и оставяме да се отцеди. В дълбока тенджера загряваме олио, добавяме заешкото месо и запържваме до златисто. Добавяме нарязания на ситно лук и пържим още няколко минути. Добавяме червения пипер, настърганите домати и пържим още 5 минути. Наливаме вода и добавяме почистените цели глави чесън. Готвим ястието на тих огън до готовност. Накрая сгъстяваме с малко размито брашно във вода. Добавяме 2-3 сухи листа дафинов лист.
Любимата сиренена каша
Необходими продукти:
Сирене - 500 г
Брашно - 7-8 с.л.
Масло
Вода
Червен пипер
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган си разтопяваме маслото, запържваме си брашното, започваме да добавяме вода при непрекъснато бъркане с тел, за да не стане на бучки. Готвим на тих огън до сгъстяване, ако е необходимо, добавяме още вода или брашно. Прибавяме натрошеното сирене, разбъркваме и готвим още 2-3 минути. След това в друг тиган си нагорещяваме малко олио и си запържваме червен пипер. Сервираме сиренената каша в чиния полята с червения пипер.
Коментари