Повечето от нас сигурно с умиление се сещат за моменти от детството ни, защото това си остава най-безгрижният период от живота ни.
А сещате ли се за онези сладки аромати, които са изпълвали бащиното ни огнище или по-скоро кухнята на мама или баба? С нетърпение сме чакали да ни бъдат поднесени сутрешните бухтички или мекици, или пък следобедните курабийки и меденки. Или пък онези сладки, които се оформят като таралежчета?
В следващите редове няма да ви предлагаме конкретни рецепти, защото такива има много на нашия сайт, а ще ви припомним само 3 от сладките изкушения от детството ни, които никога няма да забравим, колкото и забързаното ни ежедневие да ни подтиква към това:
1. Меденки
![меденките са любимите сладки от детството](/files/lib/600x350/medenki-glazurka.webp)
Обикновено те се приготвят именно по време на коледните и новогодишни празници, но нищо не ни пречи да си ги направим и в друг сезон. Изключително лесно за приготвяне тесто се замесва от 2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч. олио, 4 с.л мед, 1 ч.л. сода, 1 ч.л. канела и толкова брашно, колкото поеме.
Единствената тънкост при приготвянето на меденките е да не ги препечете, защото те се втвърдяват след като бъдат извадени от фурната (пекат са на около 180 градуса). Ако искате да се върнете назад в детството си, не добавяйте джинджифил, както е "модерно" в днешните рецепти. Нашите баби гарантирано не са разполагали с подобна екзотична подправка в кухненския си шкаф.
2. Курабийки
![ретро курабийки](/files/lib/600x350/kurabii-mlqko.webp)
Класическо сладко изкушение от детството ни, за която отново ще намерите безброй рецепти. Ако искате курабийките наистина да са "класически", трябва да използвате обаче мас, а не маргарин, масло и т.н.
3. Споменатите с умиление таралежчета
Те изискват малко повече време, макар тестото им също да е лесно за замесване. Отново е важно да използвате мас, ако искате да се върнете към детските си години.
Също така, след като оформите самите таралежчета и вече сте ги изпекли, не ги поръсвайте с шоколадови пръчици. Ако се върнем по-назад във времето, ще открием, че подобни "екстри" не са съществували или са били истински "лукс". За украса на таралежчета използвайте натрошени орехови ядки. Да ви е сладко!
Коментари