Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Турската баклава получи европейски лейбъл за качество

Турската баклава получи европейски лейбъл за качество

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
баклава
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.

Първият турски продукт с европейски лейбъл за качество е баклавата с фъстъци от югоизточната част на Турция. Страната от години неуспешно се опитва да влезе в Европейския съюз, но за сметка на това баклавата ѝ успя. Това съвпадна с включването в списъка на Еврокомисията на защитените продукти на дребен гръцки домат, растящ на туристическия остров Санторини.

Турция и Гърция традиционно са страни съперници. Получилото се равновесие между тях "е резултат от чиста случайност", посочи Европейската комисия.

Баклавата от Газиантеп е нещо като подверсия на оригиналната рецепта за баклава. Този сладкиш е широко разпространен на Балканите и Близкия изток. Неговото съществуване се датира от вековете на Османско владичество.

Баклавата се характеризира с пълнежа от фъстъци и печенето ѝ с краве масло, от което получава златист цвят. Доматът от Санторини пък е широко популярен със своя аромат и сочност, резултат от силните слънчеви лъчи и вулканичния произход на почвата на острова.

Турска баклава

Баклавата от Газиантеп

Необходими продукти: 2 яйца, 1 ч.ч. кисело мляко, сокът от половин лимон, 1 к.л. сода бикарбонат, 1 ч.ч олио, брашно, пшеничено нишесте, шам фъстък, 125 г масло, 6 ч.ч. захар за сиропа, 6 ч.ч. вода за сиропа

Начин на приготвяне: Яйцата, киселото мляко, сокът от лимон, содата за хляб, олиото и брашното се смесват и се местят до получаване на меко тесто. Полученото се разделя на 10 топки, а всяка от тях на 6 по-малки топченца. Всяко от тях се овалва в пшенично нишесте. Всички топченца се спелскват и се редят едно върху друго. Така започват да се разточват с нишесте до получаване на съвсем тънки и фини кори.

Корите се редят в намазнена тава, като между тях се поръсва със слой счукан шам фъстък. Баклавата се нарязва на парчета и се залива с разтопеното масло. Оставя се да престои на стайна температура за няколко часа. След това се слага да се изпече за около 30-40 минути на 150 градуса.

Приготвя се захарен сироп от 6 ч.ч. захар и 6 ч.ч. вода. Сиропът се вари около 20 минути. С него се залива баклавата. Следва се принципът "студена баклава - горещ сироп" или обратното.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Фен
Фен
Съвсем заслужено, истинската баклава Турската е нещо неописуемо, само че едва ли ще се получи същото с рецепта, истинската баклава трябва да се опита на място в Турция, много са изтънчени изобщо в кухнята.
07.01.2014 11:32
7