Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Патладжанът — полезен ли е за имунната система?

Патладжанът — полезен ли е за имунната система?

Патладжанът — полезен ли е

Патладжанът, известен още като „син домат“, е сред зеленчуците, които често украсяват трапезата ни през лятото и есента. Независимо дали е запечен, пълнен, пържен патладжан или на каша, той се радва на широко приложение в кухнята на много култури. Но освен вкусовите му качества, мнозина се питат — има ли патладжанът реална полза за здравето и по-конкретно за имунната система?

Отговорът е: да, макар и не толкова директно, колкото някои други „имунни герои“ като цитрусите, чесън или червените чушки. Патладжанът може да подкрепи имунната система чрез редица механизми, особено когато е част от разнообразна и балансирана диета.

Какво съдържа патладжанът

Патладжанът не е особено богат на калории (само около 25 ккал на 100 г), но пък съдържа редица полезни вещества:

- Фибри – подпомагат храносмилането и здравето на червата;

- Антоциани – пигменти, придаващи му лилавия цвят, със силни антиоксидантни свойства;

- Фенолни съединения – сред които хлорогенната киселина, действаща противовъзпалително и антибактериално;

- Витамини и минерали – макар и в по-малки количества, патладжанът съдържа витамини от група B, витамин C, витамин K, както и манган, калий и мед.

Връзката между патладжана и имунната система

Готвене на патладжан

1. Антиоксидантите в подкрепа на клетъчната защита

Полезните антоциани, най-вече насунинът – пигмент, концентриран в лилавата обвивка на патладжана – са мощни антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали и предпазват клетките от увреждане. Това е от съществено значение за имунната система, защото здравите клетки функционират по-добре, включително имунните клетки като лимфоцити и макрофаги;

2. Хлорогенната киселина – естествен антибактериален агент

Това съединение, съдържащо се в патладжана, има доказани антибактериални и противовъзпалителни свойства. То допринася за предпазване на организма от вредни микроорганизми и инфекции — важна част от поддържането на стабилен имунитет;

3. Роля на фибрите за имунната система

Фибрите в патладжана не само подпомагат храносмилането, но и играят роля в поддържането на здрава чревна микрофлора. А както е известно, около 70% от имунната система се намира именно в червата. Разнообразната и балансирана микрофлора е ключов фактор за имунен отговор, справяне с патогени и дори намаляване на възпаления;

4. Витамините и минералите – макар и в по-ниски дози, пак имат значение

Патладжанът съдържа витамин C и някои витамини от група B, които участват в изграждането и поддържането на имунните клетки. Минералите като манган и мед също играят роля в синтеза на ензими, важни за противодействие на оксидативния стрес и възпаленията.

Как да го използваме, за да запазим ползите му

За да се извлече максимална полза от патладжана, препоръчително е той да се приготвя по щадящи начини:

- Запечен или на пара – запазва повече от полезните вещества.

- Без прекомерно пържене – патладжанът попива много мазнина, а това може да натовари организма и да неутрализира част от здравословните му ефекти.

- С обелката – най-много антиоксиданти се съдържат в кожата на патладжана. Ако не е прекалено груба, не я махайте.

С какво да го комбинираме за още по-силен имунен ефект

Патладжани ветрило

Патладжанът е универсален и се съчетава добре с редица продукти, които също подпомагат имунитета:

- Чесън и лук – имат силно антибактериално действие;

- Домати и червени чушки – богати на витамин C и ликопен;

- Кисело мляко и тахан – добавят пробиотици и здравословни мазнини;

- Зехтин – богат на витамин E и мононенаситени мастни киселини.

Рецепта за здравословна патладжанена разядка

Печен патладжан с тахан и чесън

Разядка с патладжан

Необходими продукти:

2 средни патладжана

2 с.л. сусамов тахан

1 скилидка чесън (счукан)

1 с.л. лимонов сок

2 с.л. зехтин

Сол на вкус

Магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Изпечете патладжаните цели във фурна или на скара, докато омекнат добре. Обелете ги, докато са топли.

Пасирайте вътрешността с останалите съставки до гладка смес.

Поднесете с пълнозърнест хляб или като гарнитура.

Тази разядка с патладжан е не само вкусна, но и отличен съюзник на имунната система.

Макар патладжанът да не е в челната тройка на суперхраните за имунитет, той със сигурност има своя принос. Благодарение на съдържанието си на антиоксиданти, фибри и полезни съединения патладжанът е добър избор за поддържане на цялостното здраве и устойчивостта на организма. Комбиниран с други сезонни зеленчуци и приготвен здравословно, той се превръща в не само вкусна, но и функционална част от менюто ни.

Вижте още как да направите полезни пълнени патладжани и разберете защо е добре да посолите патладжана преди готвене.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest