Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Чай от артишок - как се прави и защо е полезен?

Чай от артишок - как се прави и защо е полезен?

редакция:
чай от артишок

Артишокът е гост на нашата трапеза. Прилича на цвете, но всъщност е вкусен и полезен зеленчук. Богат е на биоактивни вещества, а вкусовите му качества го правят изтънчен гост на кулинарните рецепти.

От артишок пък във Виетнам приготвят традиционен чай, който е истински еликсир на здравето и младостта. Затова наричат зеленчука виетнамски женшен - толкова е голяма лечебната му сила.

Напитката е невероятно богата и тъмна и за нея са достатъчни лъжичка изсушени листа от артишок и вряла вода. Леко горчивият чай от артишок може да се подслади и овкуси с мед, мляко или захар.

Полезните свойства на този чай са наистина многобройни:

- те се дължат на инулина в състава на зеленчука, който замества глюкозата и нормализира кръвната захар;

- бори се също със свободните радикали и е полезен за работата на сърцето и кръвоносните съдове.

ползи на чая от артишок

- чаят от листата на артишока поддържа здравето на храносмилателната система, нормализира изхождането, прочиствайки червата от токсини.

- прочиства черния дроб, защото има мощно детоксикиращо действие, чисти и цялото тяло от тежки метали.

- намалява нивата на холестерол в кръвта.

- поддържа репродуктивната система както на мъжете, така и на жените.

- отлично средство за отслабване е, което се дължи на 3 фактора - ниско ниво на калории, диуретичен ефект и способност да усвоява мазнините и да ги елиминира, благодарение на съдържащият се цинарин в зеленчука.

Чаят от артишок е идеален за консумация сутрин и следобед. Той притъпява чувството за глад. Приготвя се лесно, като може да се използват различни рецепти.

Може да се направи чай, като се свари 1 артишок докато омекне, добави се към него сокът от 1 лайм и се изпива топъл преди ядене.

По виетнамска рецепта също е добре да се направи традиционната за източната страна напитка от закупен насипен чай от листа. За чая се използват 1. 5 чаени лъжички на 200 милилитра вода. Вари се 5 минути. Чаят от листата е горчив и се нуждае от подслаждане. За омекотяване на вкуса може да се смеси със зелен чай. Този чай се пие охладен като във Виетнам.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest